Inversie van de baarmoeder

Bijgewerkt op 13 december 2020

Wat is inversie van de baarmoeder?

Inversie van de baarmoeder is het binnenstebuiten keren van de baarmoeder. Het is een zeldzame aandoening die meestal voorkomt als complicatie bij een bevalling.

Wat is de oorzaak?

Vaak is sprake van vertraging van de de geboorte van de nageboorte (placenta). De verloskundige kan dan besluiten om de geboorte van de placenta te bevorderen door (1) druk uit te oefenen op de buik en (2) te trekken aan de navelstreng. Het gevolg kan zijn dat de placenta inderdaad naar buiten komt maar niet los komt van de binnenwand van de baarmoeder. De baarmoeder kan dan binnenstebuiten keren.

Welke symptomen geeft het?

Vaak leidt inversie van de baarmoeder tot bloedverlies uit de vagina na de bevalling en buikpijn. Bij veel bloedverlies kan shock ontstaan. Dat zal leiden tot een lage bloeddruk, snelle hartslag en bleek zien van de patiënt.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De verloskundige of arts kan bij inwendig onderzoek van de vagina een rond gezwel voelen. Soms puilt de baarmoeder, die meestal nog vastzit aan de placenta, uit de vagina. In dat geval is rondom te placenta een rode zwelling zichtbaar.

Wat is de behandeling?

Als er sprake van shock is zal deze moeten worden behandeld. Dat zal meestal gebeurten door middels een infuus plasmavervangingsmiddel toe te dienen. Soms zal ook een bloedtransfusie worden gegeven. Vervolgens zal de arts proberen de baarmoeder te reponeren. Dat betekent dat de baarmoeder wordt teruggeduwd zodat deze weer in de normale positie komt. Het kan nodig zijn om hiervoor medicijnen toe te dienen die de baarmoeder doen ontspannen (uterusrelaxantia).

Synoniemen

Andere namen voor inversie van de baarmoeder zijn binnenstebuiten keren van de baarmoeder, inversie van de uterus, inversie uterus, uterusinversie, en inversio uteri.

Engelse vertaling

uterine inversion

Verder lezen / Referenties

  • JJD Dirken en W Vlaanderen, ‘Inversio uteri‘, gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde van 1994; 138(1): pagina’s 38-40.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven