Invasieve candidiasis

Bijgewerkt op 22 augustus 2021

Wat is invasieve candidiasis?

Invasieve candidiasis is een infectie met de Candida-schimmel die zich heeft verspreid door verschillende organen en/of weefsels, waaronder het hart, de hersenen, het skelet, de ogen en het bloed. Andere namen voor invasieve candidiasis zijn candidemie en candidasepsis.

Welke symptomen geeft het?

Invasieve candidiasis kan verschillende soorten symptomen geven, afhankelijk van de organen en/of weefsels die zijn aangetast. De meest voorkomende symptomen zijn koorts en koude rillingen. Een kenmerk van de symptomen van invasieve candidiasis is dat ze niet verbeteren door behandeling met antibiotica.

De meest voorkomende symptomen zijn:

  • koorts
  • koude rillingen
  • huidafwijkingen (‘strooihaarden’ in de huid)

Verder kunnen complicaties optreden, zoals endocarditis, ontsteking in het oog (endoftalmitis), ontsteking van de hersenen (encefalitis) en ontsteking in het bot (osteomyelitis).

Wat is de oorzaak?

Invasieve candidiasis wordt veroorzaakt door de Candida-schimmel. Sommige mensen hebben, na infectie met de Candida-schimmel, een verhoogde kans dat de infectie uitgroeit tot invasieve candidiasis. Dat komt vaak doordat deze mensen een verminderde afweer tegen infecties hebben, bijvoorbeeld omdat ze bepaalde (ernstige) ziektes onder de leden hebben, ze een zware operatie achter de rug hebben, of omdat ze behandeld worden met afweeronderdrukkende geneesmiddelen (immunosuppressiva) of met chemotherapie.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt gesteld door de aanwezigheid van de schimmel vast te stellen op plaatsen in het lichaam die normaal gesproken steriel zijn. Dat betekent dat materiaal uit mond, vagina, slijm, ontlasting, urine, huid, hersenvocht etc. op kweek wordt gezet om te kijken of de Candida-schimmel erin aanwezig is.

Wat is de behandeling?

Invasieve candidiasis wordt behandeld met geneesmiddelen tegen schimmelinfecties (antimycotica). Veel gebruikte antimycotica zijn fluconazol, amfotericine B, micafungine, anidulafungine en caspofungine. Vanwege de ernst en uitgebreidheid van de infectie worden de antimycotica meestal via een infuus direct in het bloed toegediend. De behandeling wordt meestal enkele weken voortgezet, totdat in het bloed geen schimmels meer worden aangetroffen.

Synoniemen

Andere namen voor invasieve candidiasis zijn candidemie en candidasepsis.

Engelse vertaling

invasive candidiasis, systemic candidosis, invasive candidosis, disseminated Candida-infection, candidal sepsis, candidemia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven