Insulinoom

Bijgewerkt op 28 maart 2021

Wat is een insulinoom?

Insulinoom is een gezwel van de alvleesklier. Het is een woekering van de beta-cellen van de zogenaamde eilandjes van Langerhans. Deze cellen maken het hormoon insuline aan. Dit wordt vanuit de cellen uitgescheiden in het bloed. Bij mensen met een insulinoom worden grote hoeveelheden insuline in het bloed uitgescheiden. Dit leidt tot een verlaging van het glucose gehalte in het bloed. Dit kan tot allerlei verschillende klachten leiden.

Hoe vaak komt het voor?

Insulinomen zijn zeldzaam. Jaarlijks wordt deze aandoening bij ongeveer 60 mensen in Nederland vastgesteld.

Welke symptomen geeft het?

De volgende klachten kunnen voorkomen:

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt gesteld op grond van de klachten, bloedonderzoek en beeldvormend onderzoek.

Bloedonderzoek

Bij bloedonderzoek wordt meestal in eerste instantie een verlaagd glucose gehalte gevonden. Dit wordt hypoglycemie genoemd. Bij nader onderzoek zal blijken dat het insuline gehalte in het bloed verhoogd is. Dit wordt hyperinsulinemie genoemd. Om te beoordelen of de verhoging van het insuline gehalte van het bloed wordt veroorzaakt door een insulinoom kan beeldvormend onderzoek worden gedaan.

The diagnosis of an insulinoma is usually made biochemically with low blood glucose, elevated insulin, proinsulin, and C-peptide levels, and confirmed by localizing the tumor with medical imaging or angiography. The definitive treatment is surgery.

Beeldvormend onderzoek

De diagnose kan worden bevestigd als bij iemand met een verhoogd insuline gehalte van het bloed een gezwel kan worden aangetoond in de alvleesklier. Dit kan goed worden onderzocht met een CT-scan of een MRI-scan.

Wat is de behandeling?

De behandeling bestaat uit een operatie waarbij het gezwel wordt verwijderd. Een klein deel van de patiënten zal door de operatie suikerziekte (diabetes) ontwikkelen.

Patiënten die niet in aanmerking komen voor een operatie krijgen medicijnen voorgeschreven. Voorbeelden van medicijnen die de afgifte van insuline door de alvleesklier verminderen zijn somatostatine, octreotide, lanreotide en diazoxide.

Wat is het beloop?

Insulinomen zijn meestal goedaardig. Heel soms is sprake van een kwaadaardige variant. Dan wordt gesproken van maligne insulinoom. Deze kan uitzaaien naar andere delen van het lichaam en is daardoor moeilijker te behandelen.

Engelse vertaling

insulinoma, islet cell adenoma

Duitse vertaling

Insulinom

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven