Bijgewerkt op 3 april 2023
Wat is insulineresistentie?
Insulineresistentie is een aandoening waarbij de cellen in het lichaam minder goed reageren op insuline.
Functie van insuline
Insuline speelt een belangrijke rol bij het regelen van het bloedsuikergehalte (glucose gehalte in het bloed). Door het eten van suikers (koolhydraten) gaat het glucose gehalte in het bloed omhoog. Normaal gesproken leidt dit tot uitscheiding van insuline door cellen in de alvleesklier.
Insuline zorgt ervoor dat glucose vanuit het bloed wordt opgenomen in de cellen. Daar levert de glucose door verbranding energie voor de processen in de cellen.
Doordat het glucose onder invloed van insuline wordt opgenomen in de cellen zal het glucose gehalte in het bloed weer dalen. Op die manier regelt insuline dus het glucose gehalte in het bloed.
Bij mensen met insulineresistentie zal, ondanks de uitscheiding van insuline, onvoldoende glucose worden opgenomen in de cellen. Het glucose gehalte in het bloed blijft hierdoor te hoog. Dit wordt ‘hyperglycemie‘ genoemd.
De overmaat aan glucose in het bloed wordt voor een deel uitgeplast via de urine. Omdat glucose vocht aantrekt zal het volume van de urine toenemen. Mensen met insulineresistentie plassen dus meer dan normaal. Hierdoor hebben ze ook vaak dorst.
Hoe wordt de diagnose gesteld?
De diagnose ‘insulineresistentie’ wordt gesteld met behulp van bloedonderzoek. Bij iemand met insulineresistentie is het insuline gehalte in het bloed verhoogd. Daarnaast is de zogenaamde ‘glucosetolerantie test’ afwijkend.
Wat is de behandeling?
Het is meestal mogelijk om insulineresistentie tegen te gaan door aanpassingen van het dieet. Het gaat er dan om minder koolhydraten in te nemen.
Engelse vertaling
insuline resistance
Duitse vertaling
Insulinresistenz