Inspanningsgebonden proteïnurie

Bijgewerkt op 5 oktober 2016

Wat is inspanningsgebonden proteïnurie?

Inspanningsgebonden proteïnurie betekent het voorkomen van eiwitten in de urine na sporten of andere zware lichamelijke inspanning. Het is een veel voorkomend verschijnsel bij sporters. Vaak gaat het om uitscheiding van het eiwit albumine in de urine. Dit wordt ‘albuminurie’ genoemd.

Inspanningsgebonden proteïnurie gaat vaak gepaard met uitscheiding van de rode bloedcellen in de urine. Dit wordt ‘microscopische hematurie‘ genoemd.

Inspanningsgebonden proteïnurie wordt over het algemeen beschouwd als een normaal verschijnsel. Het geeft verder geen klachten. Het is volstrekt onschuldig en verdwijnt vanzelf na 24- 48 uur. Behandeling is dus ook niet nodig.

Bij mensen met diabetes type 1 kan verhoging van het eiwit in de urine bij lichamelijke inspanning een voorbode zijn van het optreden van diabetische nefropathie.

Engelse vertaling

exercise induced proteinuria

Synoniemen

inspanningsgerelateerde proteïnurie

Referenties / verder lezen

  • D.L.Oosterom en M.G.H.Betjes, ‘Inspanningsgebonden afwijkingen in de urine’, in ‘Capital selecta’ van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde,  2006 18 maart;150(11): pagina’s 606-610.

Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 5 oktober 2016
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 5 oktober 2016

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven