Inklemming van de hersenen

Bijgewerkt op 29 september 2021

Wat is inklemming van de hersenen?

Inklemming van de hersenen is een ernstige aandoening waarbij door verhoging van de druk in de schedel de hersenen in de knel komen. Zo kan bijvoorbeeld onderkant van de hersenen door het achterhoofdsgat worden gedrukt. De hersenstam raakt hierdoor in de knel wat kan leiden tot ademhalingsstilstand. De medische naam voor herseninklemming is cerebrale inklemming.

Wat is de oorzaak?

Inklemming van de hersenen wordt veroorzaakt door drukverhoging in de schedel. Artsen spreken van intracraniële drukverhoging. Er zijn meerdere verschillende oorzaken voor het ontstaan van een verhoogde druk in de schedel, waaronder zwelling van de hersenen (hersenoedeem), gezwel in de hersenen (hersentumor), hersenbloeding en een infectie van de hersenen (encefalitis). Kijk voor een uitgebreid overzicht op de webpagina over verhoogde hersendruk.

Waar leidt drukverhoging in de hersenen toe?

De verhoogde druk in de hersenen leidt er in eerste instantie toe dat de aders in de hersenen dichtgedrukt worden. Hierdoor kan bloed minder goed worden afgevoerd vanuit de hersenen in de richting van het hart. Het gevolg is dat de druk nog verder toeneemt. Het bloed blijft namelijk in de hersenen aanwezig. Op een gegeven moment zullen ook slagaders in de hersenen dichtgedrukt worden. Dat leidt ertoe dat delen van de hersenen onvoldoende zuurstof krijgen. Dit leidt tot ischemie, het afsterven van hersencellen door zuurstoftekort.

Welke symptomen geeft het?

Inklemming van de hersenen leidt vaak in eerste instantie tot verhoging van de bloeddruk (hypertensie) en sneller ademen (tachypneu). Verder kan vernauwing van de pupillen (miose) ontstaan. Later kan juist verwijding van de pupillen (mydriase) optreden. Ook kunnen juist verlaging van de bloeddruk (hypotensie) en onderdrukking van de ademhaling (ademdepressie) ontstaan. Verder kunnen symptomen als (ernstige) hoofdpijn, bewustzijnsverlies, braken, stuiptrekkingen, en hartritmestoornissen optreden. Als de drukverhoging in de schedel niet wordt behandeld kan de inklemming uiteindelijk leiden tot ademstilstand en hartstilstand.

Synoniemen

Andere namen voor inklemming van de hersenen zijn herseninklemming en cerebrale inklemming.

Engelse vertaling

brain herniation, cerebral herniation, herniation of the brain, brainstem compression

Duitse vertaling

Einklemmung des Gehirns, Compressio cerebri, Herniation des Gehirns

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven