Ziekte van Crohn

Bijgewerkt op 17 september 2023

Wat is de ziekte van Crohn?

De ziekte van Crohn is een ziekte van het spijsverteringskanaal waarbij ontstekingen voorkomen. De ontstekingen kunnen overal in het spijsverteringskanaal voorkomen, dus van mond tot anus. Meestal zitten de ontstekingen in de dunne darm en de dikke darm. Omdat bij veel mensen het laatste deel van de dunne darm (ileus) is aangetast spreken artsen ook van ileïtis terminalis.

Hoe vaak komt ’t voor? Bij wie?

Jaarlijks wordt deze ziekte bij zo’n 1.100-1.200 mensen in Nederland vastgesteld.

De ziekte kan op elke leeftijd voorkomen, maar de diagnose wordt meestal gesteld bij mensen in de leeftijdsgroep van 15-40 jaar. Vaak hebben mensen al langere tijd klachten op het moment dat de diagnose gesteld wordt.

Wat is de oorzaak?

De exacte oorzaak voor het ontstaan van de ziekte van Crohn is niet bekend. Wel is inmiddelijk duidelijk dat erfelijke aanleg een belangrijke rol speelt. Inmiddels zijn vele tientallen genen bekend die een rol spelen bij het ontstaan van de ziekte.

Welke symptomen geeft het?

De ziekte kan veel verschillende klachten geven. Hieronder een overzicht. Het percentage achter de klacht is een schatting van het aantal patiënten dat de betreffende klacht heeft.

De klachten die optreden zijn afhankelijk van waar de ontsteking zich bevindt. Ontsteking van het maagslijmvlies geeft andere klachten dan ontsteking van de dikke darm.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt bevestig met behulp van een biopsie van een afwijkend stukje darm. Hierbij wordt tijdens een kijkonderzoek van de darm (endoscopie) een klein stukje weefsel uit een afwijkend stukje darm verwijderd. Dit wordt vervolgens door de patholoog-anatoom onder de microscoop beoordeeld. In het stukje weefsel zijn kenmerkende afwijkingen zichtbaar die duiden op de ziekte van Crohn.

Wat is de behandeling?

Er zijn verschillende behandelingsmogelijkheden voor de ziekte van Crohn. Geen van deze behandelingen zal de ziekte echt genezen. Het doel van de behandeling is daarom de klachten te verminderen en de kans op terugkeren van de klachten te verkleinen. Welke behandeling wordt toegepast wordt bepaald door de behandelend arts.

De belangrijkste behandelingsmogelijkheden zijn aanpassing van het dieet, gebruik van geneesmiddelen en een operatie van de darm.

Dieet bij ziekte van Crohn

Een voedingspatroon met meer fruit en voedingsvezels is gunstig voor mensen met de ziekte van Crohn. Voedingsmiddelen die veel (meervoudig onverzadigde) vetten bevatten moeten zoveel mogelijk worden vermeden.

Kijk voor uitgebreide informatie hierover op de pagina over dieet bij de ziekte van Crohn.

Geneesmiddelen bij ziekte van Crohn

Geneesmiddelen die worden gebruik bij de behandeling van de ziekte van Crohn zijn:

Synoniemen

morbus Crohn, terminale ileïtis, ileïtis terminalis

Engelse term

Crohn’s disease

ICD-10 code

K50

Verder lezen

Engelstalige Wikipedia-pagina over de ziekte van Crohn.


Reacties van lotgenoten

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt feedback geven op het artikel, vragen stellen en/of aanvullingen of adviezen geven. Andere lezers kunnen daar weer op reageren. Zo kan een levendige discussie ontstaan, zoals bijvoorbeeld op de webpagina over slokdarmkramp. Het is ook een manier om in contact te komen met andere mensen met de ziekte van Crohn. Reacties worden niet automatisch gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl gezien zijn. Daar kan soms enige uren overheen gaan.

1 gedachte over “Ziekte van Crohn”

  1. Mij oudste broer (85) is overleden aan de Auto Imuumziekte die vermoedelijk te maken had met de ziekte van Chohn. Hij had medicatie lange tijd en had er geen problemen meer mee. Leefde gezond en was zeker niet et dik tenniste nog en bridchte nog en binnen 4 weken was het gebeurd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven