Inflammatoire darmziekten

Bijgewerkt op 17 september 2023

Wat zijn inflammatoire darmziekten?

Inflammatoire darmziekten zijn chronische aandoeningen waarbij de wand van de darm ontstoken raakt.

Een andere naam inflammatoire darmziekte is het engelstalige inflammatory bowel disease, of de afkorting daarvan: IBD.

Hoe vaak komt het voor?

In Nederland hebben ongeveer 125.000 mensen een inflammatoire darmziekte. De diagnose wordt vaak gesteld bij mensen in de leeftijdsgroep 15-35 jaar.

Wat is de oorzaak?

De oorzaak van inflammatoire darmziekten is niet goed bekend. Het lijkt er op dat erfelijke aanleg een rol speelt. Daarnaast speelt ook een moderne westerse leefstijl een rol bij het ontstaan van deze ziekten. Inflammatoire darmziekten komen namelijk vaker voor in landen die een dergelijke westerse leefstijl hebben of aannemen. Verder lijkt het er op dat bepaalde omstandigheden leiden tot een verhoogd risico op het krijgen van deze ziekten. Het gaat dan om risicofactoren als:

Op grond hiervan wordt er tegenwoordig van uitgegaan omgevingsfactoren invloed hebben op het afweersysteem in het maagdarmkanaal en dat dit bij mensen met genetische aanleg kan leiden tot inflammatoire darmziekte.

Welke inflammatoire darmziekten zijn er?

Er zijn twee belangrijke vormen van inflammatoire darmziekte, namelijk de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa.

Ziekte van Crohn

Bij de ziekte van Crohn kan ontsteking voorkomen in elk deel van het maagdarmkanaal. Dat betekent dat van de mond tot de anus ontstekingen kunnen voorkomen. De ontsteking zit dan vaak door de hele laag van de wand van maag, slokdarm, darm etc.

Kijk voor meer informatie op de webpagina over de ziekte van Crohn.

Colitis ulcerosa

Bij colitis ulcerosa is de ontsteking beperkt tot de dikke darm en de endeldarm. De ontsteking zit alleen in het oppervlakkige darmslijmvlies. Dus niet door alle lagen van de darmwand.

Kijk voor meer informatie op de webpagina over colitis ulcerosa.

Welke symptomen kunnen voorkomen?

Door de ontsteking in het maagdarmkanaal kunnen verschillende klachten optreden, waaronder buikpijn, buikkrampen, diarree en misselijkheid.

De symptomen wisselen afhankelijk van de ernst en uitgebreidheid van de ontsteking. Dat betekent dat periodes met weinig klachten afwisselen met periodes van veel klachten. Een periode waarin er weinig klachten zijn wordt remissie genoemd. Een periode waarin de klachten toenemen wordt exacerbatie genoemd.

Engelse vertaling

De engelse term voor inflammatoire darmziekte is inflammatory bowel disease, of afgekort IBD.

Verder lezen / Referenties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven