Impetigo

Bijgewerkt op 5 april 2022

Wat is impetigo?

Impetigo is een infectieziekte van de huid die wordt veroorzaakt door bacteriën van het type stafylokokken of streptokokken. Als impetigo rond de mond voorkomt wordt het wel ‘krentenbaard’ genoemd. Impetigo komt vooral voor bij kinderen.

Welke klachten geeft het?

De volgende klachten komen voor:

  • Ontstoken plekken, eerst met blaasjes, later met gelige korsten
    • meestal op het gezicht, rond mond en neus
  • Soms koorts

Wat is de oorzaak?

Impetigo wordt veroorzaakt door een bacterie. Meestal betreft het een Staphylococcus aureus en soms een Streptococcus pyogenes.

Is het besmettelijk?

Impetigo is zeer besmettelijk en kan aanleiding geven tot kleine epidemieën, bijvoorbeeld op school of binnen het gezin. Besmetting vindt plaats via geïnfecteerde handen. De bacterie kan zich ook verspreiden via kleine, in de lucht zwevende vochtdruppeltjes uit de neus en de mond van het kind. Ook kan het kind kan zichzelf herinfecteren door aan de plekken te krabben. Het vocht uit de blaasjes is besmettelijk totdat de blaasjes zijn ingedroogd.

Bij wie komt het voor?

De ziekte komt voor zowel bij kinderen als volwassenen. Kinderen hebben het vaker, omdat zij vaker wat ‘onhygiënischer’ kunnen zijn door met vingertjes overal aan te zitten, neus te peuteren, te krabben enzovoort. Daarnaast zijn kinderen gevoeliger voor deze infectie omdat hun weerstand nog niet zo goed is als die van volwassenen.

Wat is de behandeling?

Impetigo wordt behandeld met antibiotica. Als de uitslag beperkt is kan worden volstaan de plekken te behandelen met een antibioticum-zalf of -crème, zoals fusidinezuur of Bactroban. In uitgebreide gevallen is het soms nodig om antibiotica te slikken, zoals bijvoorbeeld penicillinen of macroliden (roxitromycine etc.).

Andere talen

Engelse vertaling

impetigo

Scroll naar boven