Hypoxie

Wat is hypoxie?

Hypoxie is een tekort aan zuurstof in de weefsels en organen. Wanneer helemaal geen zuurstof in de weefsels en/of organen komt wordt gesproken van anoxie.

Hypoxie komt vaak, maar niet altijd, voor in combinatie met hypoxemie. Dat is een tekort aan zuurstof in het bloed. Zo kan het zuurstof gehalte in het bloed normaal zijn maar krijgt een orgaan, bijvoorbeeld door een vernauwing in een bloedvat, onvoldoende zuurstof. Dan is dus wel sprake van hypoxie in het orgaan, maar zonder dat er sprake is van hypoxemie.

Welke symptomen geeft het?

Hypoxie kan tot de volgende symptomen en ziekteverschijnselen leiden:

  • blauwpaarse verkleuring van huid en/of slijmvliezen
  • tintelend of prikkend gevoel in de ledematen

In extreme gevallen kan een tekort aan zuurstof in weefsels of organen leiden tot afsterven van cellen. Dit wordt necrose genoemd. Dat kan weer leiden tot gangreen.

Welke oorzaken zijn er?

Hypoxie ontstaat meestal door een verminderde doorbloeding van organen en/of weefsels. Dit kan door het hele lichaam optreden. In dat geval wordt gesproken van gegeneraliseerde hypoxie. Het kan ook lokaal voorkomen, bijvoorbeeld in een voet of een bepaald orgaan. In dat geval wordt gesproken van lokale hypoxie.

Gegeneraliseerde hypoxie

Gegeneraliseerde hypoxie kan voorkomen bij verblijf op grote hoogte (meestal >2500 meter). Op grote hoogte is de lucht ijler dan op zeeniveau. Dat betekent dat er minder zuurstof in zit. Daardoor komt met de ademhaling minder zuurstof in het bloed, en daardoor ook in de weefsels en organen. Wanneer dit langere tijd duurt ontstaat hoogteziekte. Dit is een ernstige aandoening die kan leiden tot complicaties als longoedeem en hersenoedeem.

Gegeneraliseerde hypoxie kan ook optreden tijdens hoogtetraining door sporters. In dat geval wordt met opzet een situatie van hypoxie gecreeerd om het lichaam te laten wennen aan (wedstrijden op) grote hoogtes. Verder kan gegeneraliseerde hypoxie ontstaan bij duikers die een mengsel van gassen inademen met relatief weinig zuurstof.

Lokale hypoxie

Lokale hypoxie wordt veroorzaakt door een plaatselijk tekort aan zuurstof in een orgaan of weefsel. Meestal zal dat worden veroorzaakt door een vernauwing of afsluiting van een bloedvat dat zuurstofrijk bloed toevoert naar het betreffende orgaan.

Engelse vertaling

hypoxia, low blood oxygen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven