Hypoparathyreoïdie

Wat is hypoparathyreoïdie?

Hypoparathyreoïdie is een aandoening die wordt veroorzaakt doordat de bijschildklieren onvoldoende bijschildklierhormoon (PTH) aanmaken.

Wat is de oorzaak?

Hypoparathyreoïdie kan ontstaan als vanwege een schildklierziekte de schildklier wordt verwijderd. De bijschildklieren zijn kleine orgaantjes die aan de schildklier vastzitten. Ze worden tijdens een dergelijke operatie vaak eveneens verwijderd. Verder kan hypoparathyreoïdie ontstaan ten gevolge van auto-immuunziekten.

Welke symptomen geeft het?

Het gebrek aan bijschildklierhormoon leidt tot een verlaagd calcium gehalte in het bloed (hypocalciëmie). Dit kan klachten veroorzaken als een tintelend of prikkelend gevoel rond de mond, spierkrampen, langzame hartslag en verwardheid.

Op den duur kunnen verkalkingen in de hersenen ontstaan. Hierdoor kunnen symptomen ontstaan die lijken op die van de ziekte van Parkinson. Dit wordt parkinsonisme genoemd. Ook kunnen toevallen (insulten) en problemen met geheugen, denken en bewustzijn optreden.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt gesteld door het bijschildklierhormoon (PTH) gehalte in het bloed te bepalen. Dit is verlaagd.

Verder lezen / Referenties

  • L van Driel, J van Campen, K Staal en L de Lau, ‘Acute verwardheid’, gepubliceerd in Medisch Contact van 5 april 2018; 14: pagina 25.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven