Bijgewerkt op 11 december 2023 door Simpto.nl
Wat is hypertensieve hartziekte?
Hypertensieve hartziekte is een aandoening van het hart die wordt veroorzaakt door een langdurig verhoogde bloeddruk (hypertensie). Bij hypertensie is de druk in de slagaders van het lichaam te hoog. Dat betekent dat het hart continu hard moet werken om bloed tegen deze hoge druk door de bloedvaten van het lichaam te pompen. Dat leidt op den duur tot aantasting van het hart, met als gevolg hartfalen. Daarom is het van belang om een te hoge bloeddruk snel op het spoor te komen en te behandelen. Dat kan met aanpassingen van de leefstijl en medicijnen. De hoge bloeddruk hoeft op zichzelf geen klachten te geven. Daarom is het van belang om regelmatig de bloeddruk te (laten) controleren.
Hoe vaak komt het voor?
Hypertensieve hartziekte komt regelmatig voor. Wij schatten dat deze aandoening jaarlijks in Nederland tussen de 1.000-2.000 keer wordt vastgesteld. Meestal gaat het om ouderen.
Wat is de oorzaak?
Hypertensieve hartziekte wordt veroorzaakt door een langdurig verhoogde bloeddruk (hypertensie). Bij hypertensie is de druk in de slagaders van het lichaam te hoog. Dat betekent dat het hart continu hard moet werken om bloed tegen deze hoge druk door de bloedvaten van het lichaam te pompen. Dat leidt op den duur tot aantasting van het hart, met als gevolg hartfalen.
Welke symptomen geeft het?
Hypertensieve hartziekte hoeft niet altijd klachten te geven. Als de aandoening leidt tot hartfalen kunnen de volgende symptomen en ziekteverschijnselen optreden:
- moeheid
- onregelmatige hartslag
- hartkloppingen
- dikke enkels
- aankomen in gewicht
- kortademigheid
- vooral bij platliggen
- vaak ’s nachts plassen
Hoe wordt de diagnose gesteld?
De diagnose wordt gesteld op grond van de eventueel aanwezige klachten, het meten van een hoge bloeddruk, en bevindingen bij beeldvormend onderzoek.
Beeldvormend onderzoek
Door het langdurig tegen een hoge druk in pompen kan de hartspier verdikt zijn. Dit wordt bij beeldvormend onderzoek gezien als een vergroot hart met verdikking van vooral de linker hartkamer. Dit laatste wordt linkerventrikel hypertrofie genoemd.
Wat is de behandeling?
De behandeling van hypertensieve hartziekte bestaat uit het verlagen van de bloeddruk en het behandelen van complicaties van de ziekte, zoals bijvoorbeeld hartfalen en/of hartritmestoornissen.
Verlagen van de bloeddruk gebeurt in eerste instantie met aanpassingen van de leefstijl. Dat betekent afvallen en regelmatig te bewegen / sporten. Verder is het van belang om te stoppen met roken en de inname van alcoholische drank te matigen. Als dit onvoldoende helpt kan de arts geneesmiddelen tegen hoge bloeddruk (antihypertensiva) voorschrijven.
Voor het behandelen van hartfalen kan de arts antihypertensiva, plaspillen en/of zogenaamde inotrope middelen voorschrijven. Tegen hartritmestoornissen kan de arts anti-aritmica voorschrijven. In bepaalde gevallen komt een pacemaker in aanmerking. Kijk voor meer informatie op de webpagina’s over de afzonderlijke hartritmestoornissen.
Engelse vertaling
Niet gevonden wat je zocht?
Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt feedback geven op het artikel, vragen stellen en/of aanvullingen of adviezen geven. Andere lezers kunnen daar weer op reageren. Zo kan een levendige discussie ontstaan. Het is ook een manier om in contact te komen met andere mensen met hypertensieve hartziekte. Reacties worden niet automatisch gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl gezien zijn. Daar kan soms enige uren overheen gaan.