Hypersplenisme

Bijgewerkt op 19 mei 2024

Wat is hypersplenisme?

Hypersplenisme betekent ‘overactieve milt’. Een belangrijke functie van de milt is verwijdering van oude of beschadigde bloedcellen uit het bloed. Als de milt actiever is dan normaal zullen meer bloedcellen uit het bloed worden verwijderd. Ook zal de milt vaak in omvang toenemen. Een dergelijke vergroting van de milt wordt ‘splenomegalie’ genoemd.

Wat is de oorzaak?

Hypersplenisme kan voorkomen bij onder andere lymfeklierkanker (maligne lymfoom), levercirrose, tuberculose, malaria en verschillende bindweefselziekten.

Welke symptomen geeft het?

Hypersplenisme leidt vaak tot een vergrote milt (splenomegalie). Door een toename van het verwijderen van bloedcellen uit het bloed ontstaan tekorten aan bloedcellen. Dit kan leiden tot een verlaagd aantal rode bloedcellen in het bloed (erytrocytopenie), een verlaagd aantal witte bloedcellen in het bloed (leukocytopenie), en/of een verlaagd aantal bloedplaatjes in het bloed (trombocytopenie). Door afname van het aantal bloedcellen in het bloed zal het beenmerg harder gaan werken om nieuwe cellen aan te maken.

Scroll naar boven