Hypermobiliteitssyndroom

Bijgewerkt op 12 juni 2021 door Simpto.nl

Wat is het hypermobiliteits-syndroom?

Het hypermobiliteitssyndroom is een aandoening waarbij mensen overbeweeglijke gewrichten hebben. Dat betekent dat bepaalde gewrichten, bijvoorbeeld van de vingers, de pols en/of de knieën overstrekt kunnen worden.

hypermobiliteitssyndroom
hypermobiliteit pols en duim

Als de overstrekbare gewrichten tot klachten leiden wordt gesproken van het hypermobiliteitssyndroom, ook wel afgekort tot ‘HMS’.

Hoe vaak komt ’t voor?

Hypermobiliteit van de gewrichten komt vaak voor. Naar schatting heeft zo’n 2% van de bevolking overstrekbare gewrichten. Niet iedereen krijgt daar klachten van.

Bij wie komt ’t voor?

Hypermobiliteit komt veel voor bij kinderen, en vaker bij meisjes dan bij jongens. We kennen ze allemaal, de super lenige turnstertjes die eenvoudig hun voet in hun nek kunnen leggen, of hun rug helemaal naar achteren kunnen ombuigen.

hypermobiliteit rug
hypermobiliteit van de rug

Oorzaak hypermobiliteitssyndroom

Onze gewrichten bestaan uit twee botten die ten opzichte van elkaar kunnen bewegen. De botten worden bij elkaar gehouden door gewrichtsbanden (ligamenten) en door de spieren die rondom het gewricht zitten. Als de gewrichtsbanden en spieren te slap zijn wordt de beweeglijkheid van de gewrichten groter dan normaal. Een hypermobiele knie kan zo overstrekt worden, en hypermobiele vingers kunnen dan ver naar achteren gebogen worden.

De meeste mensen met het hypermobiliteitssyndroom hebben hiervoor een erfelijke aanleg. Met andere woorden, overstrekbare gewrichten komen in de familie voor.

Heel soms is het hypermobiliteitssyndroom onderdeel van een ziekte die gepaard gaat met slappe gewrichtsbanden. Voorbeelden van dergelijke ziektebeelden zijn:

Symptomen hypermobiliteitssyndroom

Mensen met overbeweeglijke gewrichten hoeven niet altijd klachten te hebben. Wel hebben ze een groter risico om hun gewrichten vaker verzwikken.

Andere klachten die kunnen optreden zijn:

Hoe wordt de diagnose gesteld

De diagnose kan eenvoudig worden gesteld op grond van het verhaal van de patiënt en de overbeweeglijkheid van de gewrichten bij lichamelijk onderzoek.

Behandeling hypermobiliteitssyndroom

Er bestaat geen geneesmiddel of andere behandeling die speciaal bedoeld is voor behandeling van het hypermobiliteitssyndroom. Behandeling bestaat daarom uit het aanpakken van de klachten die optreden. Zo kunnen pijnklachten worden behandeld met pijnstillers; het overstrekken van gewrichten kan worden tegengegaan door bepaalde medische hulpmiddelen; en de stabiliteit van de gewrichten kan worden verbeterd met bepaalde spieroefeningen.

Geneesmiddelen

De meest gebruikte pijnstillers zijn paracetamol, ibuprofen en naprosyne.

Medische hulpmiddelen

Medische hulpmiddelen die kunnen helpen de beweging van gewrichten te beperken zijn bijvoorbeeld spalken.

Fysiotherapie

De fysiotherapeut is de aangewezen persoon om adviezen te geven over spieroefeningen met als doel het stabieler maken van de gewrichten.

Beloop & prognose

Over het algemeen kan het hypermobiliteitssyndroom als een onschuldige aandoening worden beschouwd. De levensverwachting zal er niet minder door worden. Wel is de kans op het krijgen van gewrichtsslijtage (artrose) verhoogd.

Engelse vertaling

joint hypermobility syndrome

ICD10-code

M35.7

Synoniemen

hypermobiliteitsyndroom, hypermobiliteit, hypermobiele gewrichten, hyperlaxiteitsyndroom, hyperlaxiteit, hyperlaxe gewrichten, gegeneraliseerde hypermobiliteit, HMS

Plaats een reactie