Hypermobiliteitssyndroom

Bijgewerkt op 13 november 2023

Wat is het hypermobiliteits-syndroom?

Het hypermobiliteitssyndroom is een aandoening waarbij mensen overbeweeglijke gewrichten hebben. Dat betekent dat bepaalde gewrichten, bijvoorbeeld van de vingers, de pols en/of de knieën overstrekt kunnen worden.

hypermobiliteitssyndroom
hypermobiliteit pols en duim

Als de overstrekbare gewrichten tot klachten leiden wordt gesproken van het hypermobiliteitssyndroom, ook wel afgekort tot ‘HMS’.

Hoe vaak komt ’t voor?

Hypermobiliteit van de gewrichten komt vaak voor. Naar schatting heeft zo’n 2% van de bevolking overstrekbare gewrichten. Niet iedereen krijgt daar klachten van. Hypermobiliteit komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Bij wie komt ’t voor?

Hypermobiliteit komt veel voor bij kinderen, en vaker bij meisjes dan bij jongens. We kennen ze allemaal, de super lenige turnstertjes die eenvoudig hun voet in hun nek kunnen leggen, of hun rug helemaal naar achteren kunnen ombuigen.

hypermobiliteit rug
hypermobiliteit van de rug

Welke oorzaken zijn er?

Onze gewrichten bestaan uit twee botten die ten opzichte van elkaar kunnen bewegen. De botten worden bij elkaar gehouden door gewrichtsbanden (ligamenten) en door de spieren die rondom het gewricht zitten. Als de gewrichtsbanden en spieren te slap zijn wordt de beweeglijkheid van de gewrichten groter dan normaal. Een hypermobiele knie kan zo overstrekt worden, en hypermobiele vingers kunnen dan ver naar achteren gebogen worden.

De meeste mensen met het hypermobiliteitssyndroom hebben hiervoor een erfelijke aanleg. Met andere woorden, overstrekbare gewrichten komen in de familie voor.

Heel soms is het hypermobiliteitssyndroom onderdeel van een ziekte die gepaard gaat met slappe gewrichtsbanden. Voorbeelden van dergelijke ziektebeelden zijn:

Wat voor symptomen geeft het?

Mensen met overbeweeglijke gewrichten hoeven niet altijd klachten te hebben. Wel hebben ze een groter risico om hun gewrichten vaker verzwikken.

Andere klachten die kunnen optreden zijn:

  • pijnlijke gewrichten:
    • vooral knieën en handen
  • spierpijn
  • ontwrichting
    • vooral schoudergewricht, knieschijf, heup en kaak
    • vaak steeds weer terugkerend
  • zwelling van de gewrichten

Welke complicaties kan het geven?

Hypermobiliteitssyndroom kan aanleiding geven tot het ontstaan van slijmbeursontstekingen. Waarschijnlijk is de kans op het ontstaan van gewrichtsslijtage verhoogd bij mensen met deze aandoening. Dit zou dan met name voorkomen in de knie, de halswervelkolom en de duim. Mogelijk is er ook een verband met het voorkomen van uterusprolaps en mitralisklepprolaps.

Hoe wordt de diagnose gesteld

De diagnose kan eenvoudig worden gesteld op grond van het verhaal van de patiënt en de overbeweeglijkheid van de gewrichten bij lichamelijk onderzoek. Men kan bij zichzelf nagaan of er sprake is van overstrekbaarheid van de gewrichten. Pas op, niet forceren! Probeer bijvoorbeeld met gestrekte benen de neus tegen de knieën brengen. Of kijk of je zonder al te veel moeite de duim tegen de binnenkant van de onderarm aan kunt drukken.

De arts zal waarschijnlijk kijken of er andere klachten of afwijkingen aanwezig zijn die passen bij een van de syndromen waarvan overstrekbaarheid van gewrichten voorkomt. Voorbeelden van dergelijke syndromen zijn het syndroom van Ehlers-Danlos en het syndroom van Marfan.

Wat is de behandeling?

Er bestaat geen geneesmiddel of andere behandeling die speciaal bedoeld is voor behandeling van het hypermobiliteitssyndroom. Behandeling bestaat daarom uit het aanpakken van de klachten die optreden. Zo kunnen pijnklachten worden behandeld met pijnstillers; het overstrekken van gewrichten kan worden tegengegaan door bepaalde medische hulpmiddelen; en de stabiliteit van de gewrichten kan worden verbeterd met bepaalde spieroefeningen.

Rust

Wanneer er klachten zijn van de gewrichten is rust belangrijk.

Geneesmiddelen

Ontstekingsremmers: soms kan het nodig zijn om de gewrichtsklachten te behandelen met ontstekingsremmers, zoals de NSAIDs. De meest gebruikte ontstekingsremmende pijnstillers zijn paracetamol, ibuprofen en naprosyne.

Medische hulpmiddelen

Medische hulpmiddelen die kunnen helpen de beweging van gewrichten te beperken zijn bijvoorbeeld spalken.

Fysiotherapie

De fysiotherapeut is de aangewezen persoon om adviezen te geven over spieroefeningen met als doel het stabieler maken van de gewrichten.

Bandages of orthesen: om de beweeglijkheid van de gewrichten binnen bepaalde grenzen te houden kan het in sommige gevallen nodig zijn om te tapen of zogenaamde orthesen te gebruiken.

Beloop & prognose

Over het algemeen kan het hypermobiliteitssyndroom als een onschuldige aandoening worden beschouwd. De levensverwachting zal er niet minder door worden. Wel is de kans op het krijgen van gewrichtsslijtage (artrose) verhoogd.

Engelse vertaling

joint hypermobility syndrome

ICD10-code

M35.7

Synoniemen

hypermobiliteitsyndroom, hypermobiliteit, hypermobiele gewrichten, hyperlaxiteitsyndroom, hyperlaxiteit, hyperlaxe gewrichten, gegeneraliseerde hypermobiliteit, HMS, abnormale beweeglijkheid van de gewrichten, idiopathische hypermobiliteitssyndroom, IHM-syndroom


Niet gevonden wat je zocht?

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt feedback geven op het artikel, vragen stellen en/of aanvullingen of adviezen geven. Andere lezers kunnen daar weer op reageren. Zo kan een levendige discussie ontstaan. Het is ook een manier om in contact te komen met andere mensen met hypermobiliteitssyndroom. Reacties worden niet automatisch gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl gezien zijn. Daar kan soms enige uren overheen gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven