Hyperaldosteronisme

Bijgewerkt op 31 maart 2025 door Simpto.nl

Wat is hyperaldosteronisme?

Hyperaldosteronism is a medical condition wherein too much aldosterone is produced. High aldosterone levels can lead to lowered levels of potassium in the blood (hypokalemia) and increased hydrogen ion excretion (alkalosis). Aldosterone is normally produced in the adrenal glands.

Welke vormen zijn er?

Er wordt onderscheid gemaakt tussen primair hyperaldosteronisme en secundair hyperaldosteronisme. Bij primair hyperaldosteronisme is sprake van overactieve bijnieren die te veel aldosteron aanmaken. Bij secundair hyperaldosteronisme is sprake van een andere oorzaak voor een overmaat aan aldosteron.

Primair hyperaldosteronisme wordt weer onderverdeeld in de ziekte van Conn en familiair hyperaldosteronisme. Bij de ziekte van Conn is sprake van overgroei (hyperplasie) of een goedaardig gezwel (adenoom) van de bijnieren. Bij familiair hyperaldosteronisme is sprake van een erfelijke aanleg voor de overproductie van aldosteron door de bijnieren.

Welke symptomen geeft het?

Hyperaldosteronisme hoeft niet altijd klachten te geven. Als dat wel het geval is kunnen de volgende symptomen en ziekteverschijnselen voorkomen:

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Bij hyperaldosteronisme is het aldosteron gehalte in het bloed verhoogd. Bij primair hyperaldosteronisme is de verhouding van aldosteron tot renine verhoogd. Bij secundair hyperaldosteronisme is deze zogenaamde aldosteron-renine ratio normaal of verlaagd. Bij secundair hyperaldosteronisme is namelijk het renine gehalte zelf ook verhoogd.

Wat is de behandeling?

De behandeling van hyperaldosteronisme is afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Voor bepaalde vormen zijn geneesmiddelen beschikbaar die de werking van aldosteron tegengaan. Deze middelen worden aldosteron antagonisten genoemd. Voorbeelden zijn eplerenon en spironolacton.

Engelse vertaling

hyperaldosteronism, aldosteronism


Niet gevonden wat je zocht?

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt feedback geven op het artikel, vragen stellen en/of aanvullingen of adviezen geven. Andere lezers kunnen daar weer op reageren. Zo kan een levendige discussie ontstaan. Reacties worden niet automatisch gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl gezien zijn. Daar kan soms enige uren overheen gaan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven