Huisstofmijtallergie

Bijgewerkt op 27 november 2021

Wat is huisstofmijtallergie?

Huisstofmijtallergie is een veel voorkomende aandoening waarbij klachten zoals niezen en jeuk ontstaan door overgevoeligheid voor de huisstofmijt.

Wat is de oorzaak?

Huisstofmijtallergie wordt veroorzaakt door een overgevoeligheidsreactie tegen bepaalde stofjes in de uitwerpselen van de huisstofmijt. Het gaat dan om bepaalde spijsverteringsenzymen, waaronder peptidase. Huisstofmijten zijn kleine spinnetjes die met het blote oog nauwelijks zichtbaar zijn. Deze beestjes voeden zich met huidschilfers. Daardoor komen ze veel voor op plaatsen waar mensen verblijven.

Welke symptomen geeft het?

Huisstofmijtallergie kan tot onderstaande klachten leiden. Niet iedereen die overgevoelig is voor de huisstofmijt hoeft deze symptomen allemaal te hebben.

De symptomen treden vaak ook ’s nachts of ’s ochtends bij het opstaan op. Dat komt doordat matrassen en beddegoed vaak veel huidschilfers bevatten en daardoor een goede voedingsbodem bieden voor huismijten. Ook zijn de klachten gedurende bepaalde perioden van het jaar vaak sterker aanwezig. Dat geldt met name voor de herfst en het begin van de winter. Dan wordt er in huis weer gestookt en wordt er minder geventileerd. Dat zijn ook omstandigheden waarin de huisstofmijt gedijt.

Wat is de behandeling?

Als je iemand in huis hebt die overgevoelig is voor de huisstofmijt zijn er een aantal maatregelen die je zelf kunt nemen. Daarnaast zijn er ook behandelingen waarvoor een bezoekje aan de huisarts nodig is.

Wat kun je zelf doen?

Om klachten door huisstofmijtallergie tegen te gaan kun je de volgende maatregelen nemen om blootstelling aan huisstofmijt tegen te gaan:

  • Regelmatig stofzuigen:
    • bij voorkeur met een stofzuiger met een zogenaamd HEPA-filter
    • met name ook in de slaapkamers
  • Zorg voor een goede ventilatie in huis, dus bijvoorbeeld regelmatig ramen enige tijd openzetten
  • Wat het beddengoed regelmatig, bij voorkeur op 60°C
  • Gebruik synthetisch in plaats van donzen beddengoed
  • Houd de relatieve vochtigheid binnenshuis bij voorkeur onder de 50%. Daar kunnen huisstofmijten namelijk slecht tegen.

Wat kan de arts doen?

Geneesmiddelen

De arts kan verschillende medicijnen voorschrijven tegen huisstofmijtovergevoeligheid. De belangrijkste zijn geneesmiddelen tegen neusverstopping (decongestiva) en geneesmiddelen die de symptomen van een overgevoeligheidsreactie tegengaan. De meest voorgeschreven middelen uit deze laatste groep zijn de zogenaamde antihistaminica. Als deze middelen niet of onvoldoende helpen kunnen zogenaamde corticosteroïden worden voorgeschreven.

Immunotherapie

Een andere mogelijkheid is het laten wennen van het afweersysteem van de patiënt aan de stofjes die de overgevoeligheidsreactie veroorzaken, de zogenaamde allergenen. Deze manier van behandelen wordt immunotherapie genoemd.

Engelse vertaling

dust mite allergy, house dust allergy

Synoniemen

huismijtallergie, huisstofmijtovergevoeligheid, overgevoeligheid voor de huisstofmijt, overgevoeligheid voor huisstofmijten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven