Huidmadenziekte

Wat is huidmadenziekte (myiasis)?

Huidmadenziekte is een aandoening waarbij eitjes van vliegen zich in de huid ontwikkelen tot larven. Dit leidt tot jeukende of pijnlijke huidafwijkingen. Na enige tijd kruipt te larve meestal uit de huid. De aandoening komt in Nederland alleen voor bij mensen die in de tropen zijn geweest. De medische term voor huidmadenziekte is ‘myiasis’ of ‘cutane myiasis’.

Hoe vaak komt het voor?

In Nederland is huidmadenziekte zeldzaam. In tropische landen komt het regelmatig voor. De diagnose wordt jaarlijks in Nederland slechts enkele keren gesteld. Het gaat dan vrijwel altijd om mensen die eerder in een tropisch land zijn geweest.

Symptomen myiasis

De aandoening leidt tot afwijkingen aan de huid. De huidafwijkingen kunnen pijnlijk zijn of jeuken, en kunnen in principe overal op het lichaam voorkomen.

Oorzaak

De eitjes waar de larven uitkomen worden meestal door insecten verspreid. Zo’n eitje kan aan de poten van teken of andere insecten blijven kleven. Als vervolgens het insect een mens steekt kan het eitje in de huid terechtkomen en uitgroeien tot een larve. De larve is ongeveer 2 centimeter lang.

De huidafwijkingen ontstaan doordat larve-eitjes terechtkomen op een mug. Als de mug vervolgens iemand steekt worden de larve-eitjes als het ware in de huid geïnjecteerd. In de huid zal het larve-eitje zich tot larve ontwikkelen. Dan wordt de huidafwijking meestal zichtbaar.

Wat is de behandeling?

Meestal komt de larve vanzelf uit de huid. Om de larve naar buiten te krijgen zijn verschillende methoden beschikbaar.

De traditionele behandeling van een dergelijke infectie met een vliegenlarve is om de plaats van infectie een laag varkensvet te binden. Dit zou de larve naar buiten moeten ‘lokken’.

Een andere methode werkt met vaseline. De larven ademen door een klein gaatje in de huid. Als dit gaatje wordt dichtgesmeerd met een dun laagje vaseline zal de larve meestal binnen 24 uur naar buiten kruipen. De larve kan dan eenvoudig met een pincet worden verwijderd.

Verder is het mogelijk om met een kleine ingreep de larve te verwijderen.

Als deze methoden niet werken, of niet toegepast kunnen worden, is behandeling met ivermectine mogelijk.

Verder lezen / Referenties

  • TAM Hekker, ‘Vakantieziekten door geleedpotigen: epizoönosen‘ gepubliceerd in de rubriek ‘Klinische Les’ van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde van 2014; 158: A8040.

Synoniemen voor myiasis zijn huidmadenziekte, madenziekte, wondmyiasis, infectie met de larve van een horzel, infectie met vliegenlarven, infestatie door vliegenlarven, vliegenlarve-infectie, vliegenlarveziekte en larvenziekte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven