HPV-infectie

Bijgewerkt op 13 mei 2024

Wat is een HPV-infectie?

Een HPV-infectie is een infectie met het humaan papillomavirus (HPV). Er zijn verschillende varianten van dit virus. Sommige varianten veroorzaken wratten, waaronder genitale wratten. Andere varianten kunnen bepaalde vormen van kanker veroorzaken, zoals baarmoederhalskanker. Ook anuskanker, endeldarmkanker, peniskanker, vaginakanker, vulvakanker en keelkanker kunnen door infectie met HPV worden veroorzaakt. Er zijn vaccins beschikbaar tegen de varianten van HPV die genitale wratten of baarmoederhalskanker kunnen veroorzaken.

Hoe vaak komt het voor?

HPV-infecties komen zeer vaak voor. Waarschijnlijk lopen de meeste mensen die seksueel actief zijn en niet ingeënt zijn tegen HPV de infectie op. Veel van hen zullen nooit weten dat ze met HPV geïnfecteerd zijn.

Wat is de oorzaak?

Een HPV-infectie wordt meestal opgelopen door geslachtsverkeer of door huid-op-huid contact.

Welke symptomen geeft het?

Meestal zal het afweersysteem van het lichaam het HPV met succes bestrijden. Er zullen dan geen huidafwijkingen ontstaan. Bij een overmaat aan virussen of een verminderde weerstand ontstaan meestal wratten. Soms kunnen bepaalde vormen van kanker ontstaan. Hieronder een overzicht van de verschillende ziektebeelden waartoe een HPV-infectie kan leiden.

Genitale wratten

Bij besmetting tijdens seksueel contact kunnen zogenaamde genitale wratten ontstaan. Afhankelijk van de plaats van infectie kunnen dat wratten op de penis, op de balzak, rond de vagina, of ronde anus zijn. Na besmetting kan het weken, maanden, of soms jaren duren voordat de genitale wratten ontstaan. De genitale wratten zijn, net als andere vormen van HPV-infectie, besmettelijk.

Bepaalde vormen van kanker

Sommige varianten van HPV kunnen leiden tot het ontstaan van bepaalde vormen van kanker. De meest voorkomende vorm van kanker die zo kan ontstaan is baarmoederhalskanker. Andere vormen zijn anuskanker, peniskanker, vaginakanker, vulvakanker en keelkanker.

Baarmoederhalskanker

Bijna alle gevallen van baarmoederhalskanker worden veroorzaakt door HPV-infectie. Het kan echter 20 jaar duren voordat de infectie leidt tot kanker. Inenting tegen HPV is de beste manier om deze vorm van kanker te voorkomen.

How is HPV related to cervical cancer?
Certain strains of HPV (most often types 16 and 18) can cause changes in the cells of your cervix, a condition called cervical dysplasia. Your cervix is the opening between your vagina and your uterus. Left untreated, cervical dysplasia sometimes advances to cervical cancer.

Gewone wratten

Ook gewone wratten worden veroorzaakt door infectie met HPV. Ze komen meestal voor aan handen en vingers.

Platte wratten

Platte wratten zijn meestal iets kleiner, platter en gladder dan gewone wratten. Ze zitten vaak in het gezicht (vooral bij mannen) of op de benen (vooral bij vrouwen).

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Genitale wratten kunnen meestal direct worden vastgesteld, dus zonder verder onderzoek.

Baarmoederhalskanker kan worden vastgesteld met behulp van een uitstrijkje van de baarmoedermond. Als dit onder de microscoop wordt bekeken zijn afwijkende cellen zichtbaar.

Kijk voor meer informatie over diagnostiek op de webpagina’s over de afzonderlijke diagnoses.

Wat is de behandeling?

Er is geen behandeling waarmee je kunt genezen van een HPV-infectie. Meestal zal echter het afweersysteem van het lichaam het virus binnen twee jaar opruimen. Als dat gebeurt ben je niet meer besmettelijk.

Als het afweersysteem het virus niet opruimt kunnen op den duur wratten, platte wratten, genitale wratten en zelfs de eerder genoemde vormen van kanker ontstaan. Deze aandoening kunnen ieder voor zich weer behandeld worden.

Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar voor zowel genitale wratten als voor baarmoederhalskanker. Kijk voor meer informatie op de webpagina’s over deze ziektebeelden.

Kun je het voorkomen?

De meeste HPV-infecties worden opgelopen door seksueel contact. Een HPV-infectie kan dan alleen worden voorkomen door geen seks te hebben. Het is realistischer om HPV-infectie tegen te gaan met vaccinatie (inenting) tegen HPV. Daarnaast helpt ook veilig vrijen (condoomgebruik) om besmetting te voorkomen.

Engelse vertaling

HPV infection


Niet gevonden wat je zocht? Plaats een reactie.

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen hier dan op reageren. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over semaglutide. Reacties worden niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven