Hordeolum internum

Bijgewerkt op 28 oktober 2024 door Simpto.nl

Wat is een hordeolum internum?

Een hordeolum internum is een ontstoken talgkliertje aan de binnenkant van het ooglid (kliertje van Meibom). Dit leidt tot de vorming van een puist aan de binnenkant van het ooglid. Hierdoor kunnen verschillende klachten ontstaan, waaronder pijn aan het ooglid en zwelling van het ooglid. Een hordeolum internum kan worden behandeld met warme compressen. Als dit niet helpt kan een arts de puist openen zodat de pus kan afvloeien.

In tegenstelling tot een hordeolum externum zit een hordeolum internum aan de binnenkant van het ooglid.

Hoe vaak komt het voor?

Een hordeolum internum komt regelmatig voor, maar minder vaak dan een hordeolum externum. Hoe vaak de aandoening precies voorkomt is bij ons niet bekend. In principe kan iedereen een hordeolum internum krijgen. Het komt echter vooral voor bij schoolgaande kinderen en volwassenen in de leeftijdsgroep 30-50 jaar.

Wat is de oorzaak?

De kliertjes van Meibom zitten in het slijmvlies langs de rand van het ooglid. Ze scheiden een vetachtige substantie uit die het oog beschermt en bevochtigd. Als de afvoer van slijm verstopt raakt kunnen bacterien in de kliertjes zich vermenigvuldigen en een ontsteking veroorzaken. Meestal wordt de infectie met de bacterie Stafyloccocus aureus. Deze kan op verschillende manieren in het ooglid terechtkomen, onder andere door aanraking met de hand. Maar ook het gebruik van make-up en kunstwimpers vergroten de kans op infectie met bacterien.

De kans op het krijgen van een hordeolum internum is verhoogd als je er eerder een gehad hebt. Verder hebben mensen met een ontsteking van het ooglid (blefaritis) een verhoogde kans om het te krijgen. Hetzelfde geldt voor mensen met suikerziekte, rosacea, seborrhoisch eczeem en een verhoogd cholesterol gehalte.

Welke symptomen geeft het?

Een hordeolum internum kan de volgende symptomen geven:

  • pijn aan het ooglid
  • zwelling van het ooglid
  • rode verkleuring van het ooglid
  • puist aan de binnenkant van het ooglid
  • tranend oog
  • gevoel alsof er iets in het oog zit

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Door het ooglid te bekijken kan de arts meestal direct zien dat sprake is van een hordeolum internum. In de meeste gevallen is namelijk een puist zichtbaar aan de binnenzijde van het ooglid.

Als de arts andere oorzaken van de klachten wil uitsluiten kan worden besloten een stukje weefsel uit het bultje te prikken. Dit wordt biopsie genoemd. Het stukje weefsel – het biopt – wordt vervolgens door een patholoog onder de microscoop bekeken. Op grond van de afwijkingen die daarbij worden gezien kan een diagnose worden gesteld.

Wat is de behandeling?

Vaak zal een hordeolum internum vanzelf in de loop van 5-7 dagen verdwijnen. Behandelen van het ooglid met warme kompressen kan de genezing iets versnellen.

Wat kun je zelf doen?

Zelf kun je warme kompressen, bijvoorbeeld een washandje gedrenkt in warm water, driemaal per dag gedurende 10-15 minuten tegen het ooglid houden. Ook kan het helpen om het ooglid voorzichtig met schone vingers van de buitenkant te masseren.

Het is beter om geen make-up en contactlenzen te dragen. Ook is het af te raden om zelf te proberen de puist uit te knijpen.

Wat kan de arts doen?

Als de aandoening na 7 dagen nog niet verdwenen is kan de arts met een sneetje de pus laten afvloeien. Vervolgens zal het wondje meestal goed genezen. Eventueel kan de huisarts hiervoor verwijzen naar een oogarts. Als de ontsteking zich heeft uitgebreid naar de huid rond het oog kan de arts besluiten antibiotica voor te schrijven.

Engelse vertaling

internal stye


Reacties van lotgenoten

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt feedback geven op het artikel, vragen stellen en/of aanvullingen of adviezen geven. Andere lezers kunnen daar weer op reageren. Zo kan een levendige discussie ontstaan. Reacties worden niet automatisch gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl gezien zijn. Daar kan soms enige uren overheen gaan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven