Hordeolum

Bijgewerkt op 14 juni 2022

Wat is een hordeolum?

Een hordeolum is een flinke puist aan de rand van het ooglid die ontstaat door infectie van het haarzakje van een wimper. Het wordt ook wel ‘strontje’ genoemd.

hordeolum (‘strontje’) aan het onderooglid – bron: Imrankabirhossain, Wikimedia

Wat is de oorzaak?

Een hordeolum ontstaat door infectie van een haarzakje (haarfollikel) van een wimperhaar door bacteriën. Door de infectie worden witte bloedcellen aangetrokken. Deze vormen pus dat zich ophoopt in het haarzakje. Zo ontstaat een flinke puist aan de basis van een wimperhaar.

Welke symptomen geeft het?

Een hordeolum leidt tot een pijnlijke zwelling van het ooglid. Het ooglid is rood verkleurd op de plaats van de zwelling. Door ophoping van pus ontstaat een puist op de plaats van de zwelling. Door lokale verspreiding van de infectie kunnen meerdere puisten ontstaan. Soms zal het betreffende oog gaan tranen. Ook kan het gezichtsvermogen aangetast raken en kan het gevoel ontstaan alsof er iets in het oog zit.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose kan worden gesteld op grond van de symptomen. Er hoeft dus geen aanvullend onderzoek te worden verricht.

Wat is de behandeling?

Een hordeolum kan worden behandeld door vier maal per dag een warm nat washandje op het ooglid te leggen. Ga niet proberen om de puist uit te knijpen. Deze zal op een gegeven moment vanzelf barsten. Als dat gebeurt verdwijnt de pijn en zullen de roodheid en zwelling afnemen en uiteindelijk verdwijnen. Als het strontje op deze manier niet binnen twee weken verdwijnt kun je naar de huisarts gaan.

De huisarts kan de puist doorprikken met een steriele naald. Wanneer het hordeolum vaker voorkomt kan de arts een antibioticazalf voorschrijven om op het ooglid aan te brengen. Meestal wordt hiervoor chlooramfenicolzalf gebruikt. Soms worden chlooramfenicol oogdruppels voorgeschreven.

Synoniemen

strontje, ooglidabces

Engelse vertaling

stye, hordeolum, infection of eyelash follicle

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven