Hooikoorts

Bijgewerkt op 14 juni 2021

Wat is hooikoorts?

Waar heb je precies last van als je hooikoorts hebt? Het is een allergie, één van de meest voorkomende zelfs. Mensen met hooikoorts zijn allergisch voor bepaalde pollen. Deze pollen komen voor in bomen, grassen en planten. Door de wind worden ze verspreid over de omgeving. Je vindt ze dus overal om je heen.

hooikoorts (allergische rinitis)

De medische term voor hooikoorts is ‘seizoensgebonden allergische rinitis’.

Symptomen hooikoorts

Welke hooikoorts symptomen treden er op als je last hebt van deze aandoening? Hooikoorts treedt bijna altijd op als het mooier weer wordt buiten. Het zonnetje gaat schijnen en de temperatuur loopt op. Voor veel mensen is dat een heerlijk moment, eindelijk zomer! Voor mensen met hooikoorts is het echter enorm vervelend. De hooikoorts symptomen kunnen namelijk behoorlijk heftig zijn.

Als er sprake is van hooikoorts, dan kunnen de slijmvliezen geïrriteerd raken. Vooral de slijmvliezen die zich in de keelholte, ogen en neus bevinden hebben hier last van. Deze irritatie kan leiden tot branderige of jeukende ogen. Daarbij kunnen de ogen ook langdurig tranen.

tranende ogen bij hooikoorts

De oogleden kunnen opzwellen en rood worden. Daarnaast kan er sprake zijn van een loopneus. De loopneus kan op den deur overgaan in een verstopte neus. Verder kunnen er niesbuien optreden, moeheid ervaren worden en een benauwd gevoel ontstaan. Sommige patiënten krijgen ook last van een pijnlijke keel in combinatie met hoesten. Een verhemelte dat gaat jeuken kan zich ook voordoen.

Beloop

Hooikoorts is niet iets dat van de één op het andere moment ontstaat. Het is een aandoening die al jarenlang bezig is zich te ontwikkeling, voordat je ook maar iets merkt.

Van tevoren weet niemand hoeveel stuifmeel er aanwezig zal zijn. Als er sprake is van weinig stuifmeel, dan kunnen de klachten meevallen. Is er echter sprake van een jaar met veel stuifmeel, dan kunnen de hooikoorts symptomen heviger zijn dan in voorgaande jaren. Gunstige weersomstandigheden zijn veel regen, hierdoor neemt het stuifmeel dat in de lucht blijft hangen af. Warm en droog weer zijn echter ongunstig, het aantal pollen dat aanwezig is in de lucht is dan vele malen groter.

Is hooikoorts erfelijk?

Hooikoorts wordt niet beschouwd als een erfelijke ziekte. Maar erfelijke aanleg speelt wel degelijk een rol. Als één van de ouders hooikoorts heeft, dan heeft het kind zo’n 30% kans om ook hooikoorts te ontwikkelen. Hebben beide ouders de aandoening, dan is de kans zelfs 1 op 2 (50%).

Hoe vaak komt ’t voor?

In Nederland lopen er zo’n 1,5 miljoen mensen met hooikoorts symptomen rond.

Voorkomen van hooikoortsklachten

Probeer in eerste instantie zoveel mogelijk de pollen te vermijden. Pollen zijn vaak in de buurt van grassen, struiken en bomen te vinden. Deze plekken vermijden kan je klachten doen verminderen. Toch helpt dit niet altijd. Door de wind verspreidt het stuifmeel zich over een groter oppervlak, je kunt dus ook klachten ervaren als je niet in de buurt bent van groen.

Naast het vermijden van plekken met veel groen zijn er nog andere zaken waar je op kunt letten. Als het zonnig en winderig is, is er veel stuifmeel in de lucht aanwezig. Het kan helpen als je de ramen en deuren sluit. Zo voorkom je namelijk dat het stuifmeel de woning binnendringt.

Pollenradar

Als je regelmatig last hebt van hooikoorts dan is de pollenradar een uitkomst. Je kunt namelijk in één oogopslag zien hoeveel pollen er aanwezig zijn in Nederland. De pollenradar toont heel Nederland, je kunt dus specifiek je regio opzoeken. De hoeveelheid pollen wordt aangegeven door middel van kleuren. Groen staat voor geen tot slechts enkele pollen. Geel staat voor weinig pollen. Als de kleur oranje is dan is er sprake van redelijk wat pollen. Rood staat voor veel pollen en paars voor extreem veel pollen.

Als er sprake is van een hoge concentratie pollen en je bent er gevoelig voor, dan kun je het beste binnen blijven. Zorg er wel voor dat je deuren en ramen gesloten houdt. Doe je dit niet, dan kan het stuifmeel de woning binnendringen. Je kunt dan ook binnenhuis last krijgen van de klachten die horen bij hooikoorts.

Ook de kustregio’s zijn te zien op de pollenradar. Als je de pollenradar al eens hebt bekeken dan was het je misschien al opgevallen dat de kustregio’s altijd een minder hoge concentratie aan pollen kennen. Dit geldt tot 20 kilometer vanaf de kust, daarna neemt de concentratie aan pollen weer toe. Als je nog geen vakantiebestemming hebt gevonden kan het dus interessant zijn om een vakantie aan zee te boeken. Zo kun je genieten van je vakantie, zonder dat je last hebt van alle symptomen die om de hoek komen kijken bij hooikoorts. Overigens is het wel van belang dat er een wind uit het Westen waait. Waait de wind vanuit het Oosten, dan kan er ook aan zee sprake zijn van veel pollen. De Oostenwind neemt deze mee, dat kan klachten veroorzaken.

Ook voor het binnenland kun je de pollenradar raadplegen. Hoe verder je naar het oosten gaat, des te hoger de concentratie van pollen in de meeste gevallen. Uit onderzoek is gebleken dat de provincies Noord-Brabant, Gelderland en Overijssel het meest ongunstig zijn wat betreft de concentratie pollen. Als hooikoorts patiënt kun je deze provincies het beste mijden.

Behandeling hooikoorts

Er zijn een hoop dingen die je zelf kunt doen tegen hooikoorts. Als die niet of onvoldoende helpen kun je de huisarts raadplegen.

Wat kun je zelf doen?

Er zijn een aantal maatregelen die je zelf kunt nemen om klachten van hooikoorts tegen te gaan. Ten eerste kun je proberen om blootstelling aan pollen te vermijden. Daarnaast is het mogelijk om zonder doktersrecept medicijnen tegen hooikoorts te kopen. Dat kan bij de supermarkt, drogist of online.

Pollen vermijden

In eerste instantie kun je plekken vermijden waar veel pollen zijn. Daarnaast is het ook mogelijk om blootstelling van het neusslijmvlies aan pollen tegen te gaan door een laagje vaseline aan te brengen in de neus. Om dezelfde reden helpt het dragen van een (zonne)bril tegen jeukende ogen.

Omdat pollen overdag in het hoofdhaar terecht kunnen komen heeft het zin om voor het slapengaan de haren te spoelen. Dit voorkomt dat je ‘s nachts in bed met pollen in aanraking komt.

Medicijnen tegen hooikoorts

Als de net genoemde tips onvoldoende helpen kun je besluiten om geneesmiddelen uit te proberen. De meeste medicijnen worden gebruikt in de vorm van een neusspray. Als je een neusspray gaat gebruiken is het belang om voor het gebruik van de spray de neus goed te snuiten. Er wordt onderscheid gemaakt tussen hooikoorts medicijnen voor mensen die slechts af en toe klachten hebben en mensen die voortdurend last hebben.

Geneesmiddelen voor af en toe

Heb je af en toe last van hooikoorts? Dan kun je een neusspray gebruiken. Daarnaast kunnen er ook tabletten geslikt worden. Deze bevatten antihistaminica. De spray werkt wel wat sneller, binnen 15 minuten kun je al een verbetering ervaren. De tabletten werken minder snel, daar kunnen enkele uren overheen gaan. Medicijnen met antihistaminica hoeven overigens niet elke dag gebruikt worden. Op het moment dat de klachten zich weer voordoen kun je het medicijn innemen. Langdurig gebruik van deze medicijnen kennen overigens geen bewezen nadelen. Van sommige tabletten die antihistaminica bevatten kun je wel een beetje slaperig worden.

Geneesmiddelen bij aanhoudende klachten

Er zijn ook hooikoorts medicijnen voor patiënten die vrijwel voortdurend last hebben van hooikoorts. Deze mensen kunnen een neusspray gebruiken waarin corticosteroïden verwerkt zijn. Dit middel helpt tegen een verstopte neus. Het is wel goed om te weten dat corticosteroïden pas na een paar dagen na inname gaan werken. Je gebruikt het vervolgens dagelijks, minimaal 4 weken achter elkaar. Ook voor dit medicijn geldt dat een langdurig gebruik geen kwaad kan. Door de corticosteroïden kan het slijmvlies wel wat sneller kwetsbaar worden, het kan hierdoor gaan bloeden. Heb je nog vragen over hooikoorts medicijnen of wil je zelf hooikoorts medicijnen gaan uitproberen? Neem dan contact op met je huisarts.

Engelse term

hay fever, allergic rhinitis, hayfever

ICD10-code

J30.1


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 25 mei 2016
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 21 juni 2018


Synoniemen

Andere namen voor hooikoorts zijn seizoensgebonden allergische rinitis, seizoensgebonden allergische rhinitis, pollinose, en pollinosis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven