Wat is hoogteziekte?

Hoogteziekte is een aandoening die vooral voorkomt bij bergbeklimmers en die wordt veroorzaakt door het snel stijgen naar grote hoogten.

Hoe vaak komt ‘t voor?

De aandoening komt in Nederland niet voor vanwege het feit dat we hier geen bergen hebben. Er zijn wel elk jaar Nederlanders die in het buitenland hoogteziekte oplopen. In landen waar veel hoge bergen en bergbeklimmers zijn komt de aandoening regelmatig voor.

Bij wie?

Hoogteziekte komt voor bij bergbeklimmers die snel stijgen. De aandoening kan al voorkomen boven een hoogte van 2.500 meter, maar in de praktijk treedt de aandoening vooral op bij grotere hoogtes (vanaf ongeveer 3.500 meter).

De gevoeligheid voor het krijgen van hoogteziekte verschilt van mens tot mens. Hoe beter iemand geacclimatiseerd is des te kleiner de kans op het krijgen van hoogteziekte. Het is bijvoorbeeld bekend dat sherpa’s in de Himalaya eigenlijk nooit hoogteziekte krijgen.

Oorzaak hoogteziekte

Hoogteziekte wordt veroorzaakt door de ijle lucht op grote hoogte. IJle lucht bevat weinig zuurstof. Hierdoor kan het lichaam minder zuurstof opnemen dan gebruikelijk. Als de hersenen onvoldoende zuurstofrijk bloed krijgen reageren ze daar direct op. Dit leidt tot verschillende aanpassingsmechanismen, zoals een versnelde ademhaling en een versnelde hartslag.

Symptomen hoogteziekte

De volgende klachten kunnen voorkomen:

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Meestal zal de diagnose worden gesteld op grond van de klachten die optreden.

Behandeling hoogteziekte

Er zijn bepaalde geneesmiddelen die worden gebruikt om de verschijnselen van hoogteziekte tegen te gaan. Het meest gebruikte middel is Diamox (acetazolamide).

Diamox

Het middel acetazolamide (merknaam: Diamox®) wordt veel gebruikt om het ontstaan van klachten ten gevolge van hoogteziekte tegen te gaan.

Voorkomen hoogteziekte

De belangrijkste maatregel om hoogteziekte te voorkomen is langzaam stijgen. Daarnaast helpt inname van Diamox (acetazolamide) het ontstaan van klachten tegen te gaan.

Beloop en prognose

Er worden verschillende stadia van de ziekte onderscheiden. In ernstige gevallen kunnen complicaties als longoedeem en hersenoedeem ontstaan. Dit zijn ernstige aandoeningen die onbehandeld tot de dood kunnen leiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *