Hoofdluis

Bijgewerkt op 6 februari 2023

Wat is hoofdluis?

Hoofdluis is een vaak voorkomende aandoening waarbij luizen in het hoofdhaar voorkomen. Dit leidt meestal tot jeuk aan het hoofd. De aandoening komt vooral veel voor bij kinderen. De medische naam voor deze aandoening is pediculosis capitis.

Wat is de oorzaak?

Hoofdluis wordt veroorzaakt door besmetting met de hoofdluis. Besmetting vindt plaats door overlopen van het haar van het ene kind in dat van het andere kind. Dit gebeurt makkelijker bij kinderen met loshangend en lang haar. Ook kan de hoofdluis enige tijd (maximaal 55 uur) overleven zonder hoofdhuid. Zo kan het beestje bijvoorbeeld in de kraag van de jas of op de bekleding van de auto enige tijd overleven en vervolgens anderen besmetten.

Hoe vaak komt het voor? Bij wie?

Ongeveer 2-10% van de kinderen van de basisschool hebben hoofdluis. Kinderen besmetten elkaar sneller doordat ze vaak met de hoofden dichtbij elkaar komen zodat de hoofdluis makkelijk van het haar van het ene kind overloopt naar het haar van het andere kind.

Hoofdluis komt vooral voor bij schoolgaande kinderen. Het krijgen van hoofdluis heeft niets te maken met ongewassen haren, want luizen hebben juist een voorkeur voor schone haren.

Welke symptomen geeft het?

De volgende klachten kunnen voorkomen:

  • jeuk op het hoofd
    • komt echter voor bij slechts ongeveer een kwart van de mensen met hoofdluis

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt gesteld op grond van de klachten en het waarnemen van de luizen in de hoofdharen. De hoofdluizen zijn 2-4 mm groot. Ze zijn bruin van kleur. De neten (eieren) van de hoofdluizen zijn meestal zichtbaar vastgeplakt aan de haren.

Wat is de behandeling?

De volgende maatregelen kun je zelf nemen:

  • Kammen: Een aanbevolen methode is de zogenaamde ‘natkammethode’. Hierbij wordt eerst met een natte kam en vervolgens met een gewone kam het hoofdhaar grondig gecontroleerd. Dit duurt ongeveer een half uur per kind.
  • Beddengoed en gedragen kleding wassen op tenminste 60 graden
  • Huis en autobank goed stofzuigen
  • Knuffels van de kinderen een dag in de dieprvires om de luizen te doden

Beloop

Hoofdluis is een volstrekt onschuldige aandoening die echter makkelijk terug kan komen als niet zorgvuldig wordt gehandeld. Soms kan door krabben op de hoofdhuid een wondje ontstaan dat geïnfecteerd raakt.

Synoniemen

Andere namen voor hoofdluis zijn luizen, luis, haarluis, haarluizen, pediculosis, en pediculosis capitis.

Engelse vertaling

head louse, head lice, lice infestation

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven