Hitteberoerte

Bijgewerkt op 13 oktober 2019

Wat is hitteberoerte?

Hitteberoerte is een ernstige vorm van warmtestuwing. Het wordt veroorzaakt door verlies van vocht en elektrolyten door veel zweten. Hierdoor raken de hersenen aangetast. Dit kan tot allerlei verschillende ernstige symptomen en complicaties leiden. Daarom moeten mensen met een hitteberoerte worden opgenomen in het ziekenhuis.

Dit artikel gaat over symptomen, oorzaken, diagnose en behandeling van hitteberoerte.


Welke symptomen geeft het?

De volgende klachten kunnen voorkomen:


Wat is de oorzaak?

Risicofactoren voor het ontstaan van hitteberoerte zijn warm en vochtig weer, zware lichamelijke inspanning, hoge leeftijd, dragen van warme kleding, overgewicht, en gebruik van bepaalde geneesmiddelen.

Hitteberoerte kan voorkomen bij bejaarden en chronisch zieke mensen omdat zij warmte slechter kunnen verdragen en het lichaam minder goed in staat is af te koelen.

Mensen die van nature weinig zweten hebben een verhoogde kans op het krijgen van een hitteberoerte. Zij zijn namelijk ook minder goed in staat af te koelen.

Hitteberoerte bij jongeren komt vrijwel alleen voor door zware lichamelijke inspanning onder extreem warme omstandigheden. Dit laatste kan veroorzaakt worden door weersomstandigheden, bijvoorbeeld sporten bij 30°C, of door warme kleding, bijvoorbeeld bij militairen die een lange mars met volle bepakking moeten afleggen.

militairen lopen tijdens oefeningen met warme kleding en in de hitte een verhoogd risico op het oplopen van een hitteberoerte
militairen lopen tijdens oefeningen met warme kleding en in de hitte een verhoogd risico op het oplopen van een hitteberoerte (bron: Jeff Bohn)

Weersomstandigheden die kunnen bijdragen tot het ontstaan van hitteberoerte zijn extreem warme temperatuur, hoge luchtvochtigheid en een lage windsnelheid.


Wat is het beloop?

Hitteberoerte kan tot verschillende complicaties leiden, sommige kunnen zelfs levensbedreigen zijn. Mensen met een hitteroerte kunnen uitdrogen en zelfs in shock raken. Ook kan diffuse intravasale stolling optreden en kunnen zowel de nieren als de lever aangetast raken. Ten slotte kan hitterberoerte leiden tot rabdomyolyse. Sommige mensen met een hitteberoerte raken in coma. Uiteindelijk zal ongeveer een kwart van de mensen met een hitteberoerte overlijden.


Hoe wordt de diagnose gesteld?

Er is geen test waarmee de diagnose hitteberoerte vastgesteld kan worden. De diagnose wordt gesteld op grond van de klachten, de omstandigheden waaronder de klachten zijn ontstaan, en de verhoogde lichaamstemperatuur.


Wat is de behandeling?

Eerste hulp

Koeling is de belangrijkste maatregel bij mensen met een hitteberoerte. Breng de persoon naar een koelere plek en verwijder warme kleding. Iemand die braakt moet in stabiele zijligging worden gelegd. Indien mogelijk is het aan te bevelen om iemand met hitteberoerte te laten drinken, bijvoorbeeld sportdrank of andere drank met elektrolyten.

Mensen met hitteberoerte moeten worden opgenomen in een ziekenhuis. Meestal zullen ze worden behandeld door een internist of een intensive care arts. Bij ernstige uitdroging zal een infuus worden aangelegd om vocht toe te dienen.

Andere talen

Engelse vertaling

heat exhaustion

Duitse vertaling

Hitzschlag


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 15 oktober 2018
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 14 oktober 2019

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven