Wat is histaminevergiftiging?

Histaminevergiftiging is een een aandoening waarbij door inname van een overmaat aan histamine allerlei klachten ontstaan. Meestal wordt histaminevergiftiging veroorzaakt door het eten van bedorven vis.

De medische term voor histaminevergiftiging is ‘scombroïde-intoxicatie’.

Wat is de oorzaak?

Een histaminevergiftiging wordt meestal veroorzaakt door consumptie van vis die te lang ongekoeld bewaard is. Daardoor wordt het aminozuur histidine in de vis omgezet in histamine. Het komt vooral voor bij vissoorten als tonijn, makreel en sardientjes.

histaminevergiftiging kan worden veoorzaakt door het eten van tonijn die niet goed gekoeld is
histaminevergiftiging kan worden veoorzaakt door het eten van tonijn die niet goed gekoeld is

Heel soms wordt histaminevergiftiging veroorzaakt door consumptie van kaas. Het gaat dan vaak om zwitserse kaassoorten.

Welke symptomen geeft het?

Histaminevergiftiging kan tot allerlei verschillende klachten leiden. De volgende klachten komen het meest voor:

Wat is de behandeling?

Histaminevergiftiging kan worden behandeld met antihistaminica. Dat zijn geneesmiddelen die de werking van histamine tegengaan.

Andere talen

Engelse vertaling

histamine intoxication, scombroid intoxication, scombroid food poisoning

Duitse vertaling

Histamin-Vergiftung

Referenties / Verder lezen

G Morroy, D Ooms ea, ‘Ziek door vis; meld voedseluitbraken bij de GGD’, gepubliceerd in de rubriek ‘Casuïstiek’ van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde van 10 maart 2018; 162(10): pagina’s 31-33.


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 10 oktober 2018
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 10 oktober 2018


Synoniemen voor histaminevergiftiging zijn histamine-intoxicatie en scombroïde-intoxicatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *