HFpEF

Bijgewerkt op 6 april 2021

Wat is HFpEF?

HFpEF is een vorm van hartfalen waarbij de kracht waarmee de linker kamer van het hart samenknijpt en bloed rondpompt vrijwel normaal is. Het probleem ligt meer in de mate waarin het hart zich vult met bloed. HFpEF is een afkorting voor de engelse term Heart Failure with preserved Ejection Fraction. Deze term wordt gebruikt om onderscheid te maken met de diagnose Heart Failure with reduced Ejection Fraction (HFrEF). Voorheen werd HFpEF ook wel diastolisch hartfalen genoemd.

Hoe vaak komt het voor?

HFpEF is een vaak voorkomende aandoening. Ongeveer de helft van de mensen met hartfalen heeft HFpEF. Dat betekent dat in Nederland ongeveer 70.000 mensen HFpEF hebben.

Wat is de oorzaak?

Er zijn verschillende aandoeningen van hart en bloedvaten die kunnen bijdragen aan het ontstaan van HFpEF. Het gaat met name om hoge bloeddruk (hypertensie), hartaanval (mycoardinfarct), afwijking aan één of meer hartkleppen en hartritmestoornissen. Verder is bekend dat mensen met suikerziekte (diabetes mellitus) een verhoogd risico hebben op het krijgen van HFpEF.

Welke symptomen geeft het?

Mensen met HFpEF kunnen de volgende symptomen hebben:

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Wat is de behandeling?

Er bestaat geen behandeling waarmee HFpEF genezen kan worden. De behandeling is daarom gericht op het verminderen van de symptomen die zich voordoen. Dit wordt symptomatische behandeling genoemd. Deze behandeling kan bestaan uit dieetadviezen en medicijnen.

Synoniemen

diastolisch hartfalen, heart failure with preserved ejection fraction

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven