Bijgewerkt op 30 juli 2024 door Simpto.nl
Wat is lymfocytaire choriomeningitis?
Lymfocytaire choriomeningitis is een niet vaak voorkomende vorm van hersenvliesontsteking (meningitis) die wordt veroorzaakt door besmetting met een virus dat door knaagdieren wordt overgedragen. Het is een vorm van virale meningitis. Kenmerkend voor deze vorm van hersenvliesontsteking is dat bepaalde witte bloedcellen (lymfocyten) zich ophopen in de hersenvliezen.
Hoe vaak komt het voor?
Lymfocytaire choriomeningitis komt niet vaak voor. Hoe vaak het precies voorkomt is bij ons niet bekend.
Wat is de oorzaak?
Lymfocytaire choriomeningitis wordt veroorzaakt door infectie met het lymfocytair-choriomeningitis-virus (LCMV). Dit virus komt voor bij knaagdieren, zoals muizen en ratten. Het virus zit in speeksel, uitwerpselen en urine van deze dieren. Het virus kan worden overgebracht via kleine druppeltjes die in de lucht zweven (aerosolen) en worden ingeademd. Ook kan het virus direct worden overgedragen door bijvoorbeeld een beet van een besmette rat of muis.
Welke symptomen geeft het?
Vaak is eerst sprake van klachten die lijken op die van een griepje. De volgende symptomen en ziekteverschijnselen kunnen dan voorkomen:
- koorts
- hoofdpijn
- spierpijn
- zich niet lekker voelen
- verminderde eetlust
- misselijkheid, soms met braken
- keelpijn
- pijn in de borstkas
Niet iedereen die besmet raakt met LCMV zal hier ziek van worden. Zo’n 1-2 weken na de ‘griep’ ontstaat vervolgens hersenvliesontsteking, met klachten als hoofdpijn, koorts, zich niet lekker voelen, en nekstijfheid.
Hoe wordt de diagnose gesteld?
De diagnose kan worden vermoed op grond van de klachten, in combinatie met contact met een knaagdier. Onderzoek van hersenvocht (ruggenprik) laat afwijkingen zien die passen bij deze aandoening. In zowel bloed als hersenvocht zijn antistoffen tegen LCMV vaak aantoonbaar. Om de diagnose te bevestigen moet de aanwezigheid van LCMV in het hersenvocht worden aangetoond. Dat kan met behulp van een zogenaamde PCR-test. Hiermee kan DNA van het virus worden aangetoond.
Wat is de behandeling?
Lymfocytaire choriomeningitis gaat meestal vanzelf over. Behandeling is dan niet nodig. Wel kunnen klachten als hoofdpijn en moeheid langere tijd blijven bestaan. Als er sprake is van een ernstige vorm worden vaak antivirale middelen voorgeschreven, zoals bijvoorbeeld ribavirine.
Synoniemen
LCMV-infectie, infectie met LCMV
Engelse vertaling
lymphocytic choriomeningitis, LCMV-infection, infection with LCMV, benign lymphocytic meningitis, lymphocytic meningoencephalitis, serous lymphocytic meningitis, la maladie d’Armstrong
Verder lezen / Referenties
- EML Verhaegh, W Moudrous, AGM Buiting, AA van der Eijk, CC Tijssen, ‘Meningitis na muizenbeet‘, gepubliceerd in de rubriek ‘Casuïstiek’ van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde van 2014; 158: A7033.