Meningeoom

Wat is een meningeoom?

Een meningeoom is een gezwel van de hersenvliezen. De hersenvliezen omgeven zowel de hersenen als het ruggenmerg. Meningeomen kunnen daarom zowel in de schedel als in de wervelkolom ontstaan.

Meningeomen zijn over het algemeen goedaardig. Heel soms kan een meningeoom kwaadaardig worden.

Hoe vaak komt het voor?

Meningeomen ontstaan meestal op middelbare leeftijd en komen iets vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Welke symptomen geeft het?

Meningeomen kunnen klachten geven doordat het groeiende gezwel de druk in de hersenen verhoogt. Daarnaast kunnen symptomen ontstaan die te maken hebben met de plaats van de tumor in de hersenen. Het gaat dan om uitval van bepaalde hersenfuncties die worden geregeld door dat deel van de hersenen waar de tumor zich bevindt.

Voorbeelden van symptomen die kunnen ontstaan door een verhoogde hersendruk zijn hoofdpijn, misselijkheid en braken. Voorbeelden van uitvalsverschijnselen zijn verlamming van een arm of been, moeite met praten, veranderd gedrag en epileptische aanvallen.

Als het meningeoom zich in het achterhoofd bevindt kunnen de kanalen die hersenvocht afvoeren dichtgedrukt worden. Dit kan leiden tot een waterhoofd (hydrocefalus).

Wat is de behandeling?

De behandeling van een meningeoom hangt af van de plek waar de tumor zit en de grootte van de tumor. Zo zal een meningeoom ter plekke van de schedelbasis veel moeilijker met een operatie te verwijderen zijn dan een oppervlakkig liggende tumor.

Wat is het beloop?

Een meningeoom is een langzaam groeiende tumor. De symptomen ontstaan meestal geleidelijk en nemen langzaam toe in ernst. Artsen spreken in dat geval van een langzaam progressieve aandoening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven