Wat is hersenontsteking?

Hersenontsteking is een ontsteking van het hersenweefsel. Dat kan tot verschillende symptomen leiden. Meestal wordt hersenontsteking veroorzaakt door een virusinfectie.

Wat is de oorzaak?

Hersenontsteking wordt meestal veroorzaakt door virussen. De aandoening ontstaat dan als complicatie van virusinfecties als verkoudheid, de bof, waterpokken of de mazelen. Een hersenontsteking die door virussen wordt veroorzaak wordt ‘virale encefalitis’ genoemd. Ook bacteriën kunnen een hersenontsteking veroorzaken. Dan wordt gesproken van ‘bacteriële encefalitis’. Soms wordt hersenontsteking veroorzaakt door schimmels of parasieten.

Welke symptomen geeft het?

Hersenontsteking kan verschillende symptomen geven. De volgende symptomen komen het meest voor:

Wat is het beloop?

Een hersenontsteking van heel mild verlopen, maar ook heel ernstig. In het eerste geval kan een hersenontsteking haast ongemerkt voorbijgaan. In zeer ernstige gevallen kan de patiënt eraan overlijden.

Een ernstige hersenontsteking kan leiden tot restverschijnselen. Dat betekent dat bepaalde klachten blijven aanhouden, ook als de ontsteking zelf genezen is. Voorbeelden van restverschijnselen na hersenontsteking zijn vermoeidheid, verhoogde prikkelbaarheid, epileptische aanvallen en spasticiteit. Wanneer dergelijke klachten optreden spreken artsen wel over ‘postencefalitisch syndroom’.

Complicaties van hersenontsteking

Hersenontsteking kan leiden tot complicaties, zoals:

Hersenabces

Als de hersenontsteking wordt veroorzaakt door een bacterie bestaat het risico op het ontstaan van een abces in de hersenen. Dat is een afgekapselde holte die gevuld is met pus. Hersenabcessen zijn gevaarlijk omdat ze, naarmate ze groter worden, het omliggende hersenweefsel wegdrukken. Daarom moet snel worden behandeld. Behandeling is vaak met antibiotica. Ook zal beoordeeld worden of met een operatie het abces ontlast kan worden.

Kijk voor meer informatie hierover op de webpagina over hersenabces.

Hersenvliesontsteking

Omdat de hersenvliezen tegen de hersenen aanliggen raken de hersenvliezen ook vaak ontstoken. Dan is dus sprake van zowel hersenontsteking als hersenvliesontsteking (meningitis). Artsen spreken dan van ‘meningo-encefalitis’.

Speciale vormen van hersenontsteking

Er zijn een aantal speciale vormen van hersenontsteking, namelijk:

  • Encefalitis lethargica (epidemische slaapziekte) = ernstige vorm van encefalitis die in het begin van de 20ste eeuw als complicatie van de Spaanse griep optrad;
  • Herpes encefalitis = hersenontsteking veroorzaakt door het herpes-virus;
  • Subacute scleroserende panencefalitis = zeldzame complicatie van mazelen.

Wat is de behandeling?

De behandeling van hersenontsteking is afhankelijk van de ernst van de aandoening en van de onderliggende oorzaak. In geval van hersenontsteking door een virus (virale encefalitis) heeft behandeling met antibiotica geen zin. In dat geval worden meestal ontstekingsremmende geneesmiddelen voorgeschreven.

Synoniemen

Andere namen voor hersenontsteking zijn ontsteking van de hersenen, ontstoken hersenen en encefalitis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *