Bijgewerkt op 29 september 2023 door Simpto.nl
Wat is herpangina?
Herpangina is een besmettelijke infectieziekte die leidt tot hoge koorts en kleine blaren in de mond en keel. De ziekte wordt veroorzaakt door een virus. Herpangina komt vooral voor bij kinderen die elkaar op het kinderdagverblijf of de school besmetten.
Wat is de oorzaak?
Herpangina wordt veroorzaakt door besmetting met een virus, meestal Coxsackie-virus of enterovirus. Deze virussen kunnen langere tijd buiten het menselijk lichaam overleven en worden makkelijk overgedragen van kind tot kind. De aandoening is daardoor zeer besmettelijk. Overdracht van kind tot kind vindt meestal plaats via kleine druppeltjes in de uitgeademde lucht. Maar ook direct contact met speeksel, urine of ontlasting van iemand met de aandoening kan leiden tot besmetting.
Na besmetting duurt het meestal 3-5 dagen voordat symptomen ontstaan. Deze periode wordt de incubatietijd genoemd. Vrij snel na besmetting kan iemand het virus al overdragen op anderen. Besmettelijkheid kan meerdere weken aanhouden, ook als de symptomen alweer verdwenen zijn.
Hoe vaak komt het voor?
Herpangina komt regelmatig voor. Hoe vaak is niet precies bekend. Vooral kinderen krijgen de ziekte. Zij raken besmet op plaatsen waar veel kinderen bij elkaar komen, zoals kinderdagverblijven en scholen. Soms raken ook volwassenen besmet. De ziekte komt voornamelijk voor in de zomer en de nazomer.
Welke symptomen geeft het?
Herpangina kan tot de volgende symptomen en ziekteverschijnselen leiden:
- witte blaasjes of blaren in de mond
- witte blaasjes of blaren in de keel
- hoge koorts
- hoofdpijn
- verlies van eetlust
- keelpijn
- pijn in de hals
- pijn bij slikken
De aandoening kan ernstig verlopen bij pasgeboren baby’s, mensen met een verminderde weerstand, en bij zwangeren.
Hoe wordt de diagnose gesteld?
De huisarts kan de diagnose vaak op grond van de klachten en ziekteverschijnselen stellen. Het is dus meestal niet nodig om met aanvullende onderzoeken de diagnose te bevestigen.
Wat is de behandeling?
Herpangina gaat meestal na ongeveer een week vanzelf over. Tijdens de ziekte is het van belang om voldoende te drinken, ook als slikken pijn doet. Voldoende drinken is van belang om uitdroging (dehydratie) te voorkomen. Eventueel kan de pijn worden tegengegaan met pijnstillers als paracetamol of ibuprofen. Pijnlijke afwijkingen in de mond kunnen eventueel worden aangestipt met lokale pijnstillende gels.
Wat is het beloop?
De aandoening houdt meestal zo’n 7-10 dagen aan. Na 10 dagen zouden de symptomen sterk verminderd of weg moeten zijn. In de weken daarna kan het kind echter nog wel besmettelijk zijn voor anderen.
Als iemand herpangina heeft doorgemaakt heeft het afweersysteem ervoor gezorgd dat zich antistoffen in het bloed bevinden. De kans om opnieuw de ziekte te krijgen is daarmee sterk verminderd. Het kan echter voorkomen dat in de toekomst opnieuw besmetting plaatsvindt, bijvoorbeeld met een ander type virus dat ook herpangina kan geven.
Hoe kun je het voorkomen?
Er zijn een aantal maatregelen die je kunt nemen om de kans op verspreiding van het virus te verminderen, zoals:
- handen wassen met zeep en water, vooral ook na bezoek aan de WC
- goed reinigen / desinfecteren van voorwerpen en oppervlakten die vaak worden aangeraakt
- in de elleboog hoesten en niezen
- kind thuis houden bij ziekte