Hernia van Morgagni

Bijgewerkt op 4 december 2021

Wat is een hernia van Morgagni?

Een hernia van Morgagni is een aangeboren uitstulping aan de voorkant van het middenrif (diafragma). Bij deze aandoening kunnen organen vanuit de buik uitstulpen in de borstkas. Het is een vorm van een aangeboren middenrifbreuk. De medische term voor een Morgagni-hernia is ‘hernia diafragmatica van Morgagni’ of ‘congenitale anterieure hernia diafragmatica’.

De aandoening is genoemd naar de italiaanse patholoog anatoom Giovanni Battista Morgagni, die leefde van 1682 tot 1771. Hij ontdekte het zogenaamde ‘foramen van Morgagni’. Dat is de opening waardoorheen een hernia van Morgagni uitstulpt.

Dr Giovanni Battista Morgagni (1682-1771) - naamgever van de hernia van Morgagni
Dr Giovanni Battista Morgagni (1682-1771) – naamgever van de hernia van Morgagni

De hernia van Morgagni is een type aangeboren middenrifbreuk (congenitale hernia diafragmatica). Een andere vorm is de hernia van Bochdalek.

Symptomen hernia van Morgagni

Een Morgagni-hernia geeft vaak geen klachten. Als dat wel het geval is kunnen onderstaande klachten voorkomen.

  • Buikpijn, vaak pijn in de bovenbuik;
  • Kortademigheid;
  • Vaak longontsteking – door verdrukking van de long(en) is de kans op het krijgen van een longontsteking verhoogd.

Hoewel het een aangeboren aandoening is komt het ook wel voor dat klachten pas op latere leeftijd optreden.

Complicaties

Bij pasgeboren baby’s met een hernia van Morgagni kan sprake zijn van onderontwikkeling van de longen (longhypoplasie). Dat komt doordat buikorganen vóór de geboorte al in de borstkas gelegen waren. Daardoor hebben één of beide longen zich niet goed kunnen ontplooien. Ook kan een verhoogde bloeddruk in bloedvaten in de longen (pulmonale hypertensie) ontstaan.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Het komt regelmatig voor dat een hernia van Morgagni al vóór de geboorte wordt vastgesteld. Dat gebeurt dan tijdens een zwangerschapsecho. Als de diagnose niet tijdens een zwangerschapsecho is ontdekt wordt de aandoening vaak bij toeval vastgesteld, namelijk als om een andere reden beeldvormend onderzoek van de borstkas wordt aangevraagd. Ook kunnen pas op latere leeftijd klachten ontstaan, bijvoorbeeld als een deel van de dikke darm gaat uitstulpen in de borstkas.

Op de afbeelding hieronder is een röntgenfoto zichtbaar van een baby van 11 maanden. De darmen lichten op omdat contrastvloeistof is ingenomen. Op de röntgenfoto is te zien dat een deel van de dikke darm boven het middenrif ligt.

hernia van Morgagni op röntgenfoto met contrastvloeistof
hernia van Morgagni op röntgenfoto met contrastvloeistof (bron: Dr Augusto César Vieira Teixeira)

Bij een Morgagni-hernia kunnen verschillende buikorganen tegelijkertijd in de borstkas liggen. Dat kunnen zijn een deel van het omentum majus, de maag, een deel van de dikke darm, en zelden andere organen (milt, lever). Vaak zal een CT-scan of een MRI-scan worden gemaakt om de diagnose te bevestigen.

Wat is de behandeling?

Bij klachten kan worden overwogen om de hernia te opereren. Tijdens de operatie worden buikorganen teruggezet en wordt de opening in het middenrif dichtgemaakt.

Hoe vaak komt het voor?

De hernia van Morgagni is een zeldzame aandoening. Jaarlijks wordt deze aandoening in Nederland zo’n 15-25 keer vastgesteld.

Synoniemen

Andere namen voor hernia van Morgagni zijn Morgagni-hernia, Morgagni hernia, morgagnihernia, hernia van Morgagni, anterieure CHD, congenitale anterieure hernia diafragmatica, en congenitale anterieure hernia diaphragmatica.

Engelse vertaling

Morgagni hernia

Duitse vertaling

Morgagni-Hernie

ICD10-code

Q79.0

Verder lezen / Referenties

  • NS Planting & AKE Hoffman-Haringsma, ‘Late symptomen van congenitale hernia diafragmatica’, gepubliceerd in de rubriek ‘Klinische les’ van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde van 2017; 161: D960.
  • M Moedt, M Wagenaar & P Boog, ‘Een productieve hoest en pijn in de rechterflank‘, gepubliceerd in Medisch Contact van 2 december 2021; 48: pagina’s 20-21.

Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 8 augustus 2018
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 4 december 2021

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven