Hepatitis C

Wat is hepatitis C?

Hepatitis C is een ontsteking van de lever die wordt veroorzaakt door een virus. Dit virus wordt ‘hepatitis C-virus’ genoemd. Het virus wordt overgedragen door bloed-bloed contact.

Het virus dat deze vorm van leverontsteking veroorzaakt werd in 1989 ontdekt. Voor die tijd kwam de ziekte wel voor maar was niet bekend waardoor het werd veroorzaakt. In het bloed van mensen met deze vorm van leverontsteking werden geen antistoffen gevonden tegen het hepatitis A-virus en ook niet tegen het hepatitis-B virus. Daarom werd vóór 1989 gesproken van ‘hepatitis non-A non-B’.

Wat is de oorzaak?

In het verleden gebeurde dat vaak door bloedtransfusies met besmet bloed. Tegenwoordig komt dat in Nederland eigenlijk niet meer voor omdat het donorbloed hierop gecontroleerd wordt. De laatste jaren wordt het hepatitis C-virus vooral overgedragen via besmette naalden. Naalden van drugsgebruikers die drugs bij zichzelf inspuiten worden vaak hergebruikt door andere drugsgebruikers. Zo kan indirect bloed-bloed contact plaatsvinden. Hetzelfde geldt voor naalden die worden hergebruikt bij het zetten van tatoeages en piercings.

Hoe vaak komt het voor?

Hepatitis C komt redelijk vaak voor. In Nederland lijden naar schatting 20 duizend mensen aan deze aandoening.

Welke klachten geeft het?

Na besmetting met het virus zijn er in eerste instantie vaak niet veel klachten. Later kunnen verschillende klachten ontstaan, zoals:

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose kan worden gesteld met bloedonderzoek. In het bloed van mensen met hepatitis C kunnen antistoffen worden gevonden tegen het virus.

Wat is de behandeling?

Hepatitis C kan worden behandeld met zogenaamde ‘antivirale middelen‘. Dat zijn geneesmiddelen die de vermenigvuldiging van virussen tegengaan. Voorbeelden van dergelijke middelen zijn ribavirine, daclatasvir en sofosbuvir.

Sofosbuvir

Sinds 2013 is het middel sofosbuvir (merknaam: Sovaldi) in Nederland beschikbaar. Dit middel blokkeert de vermenigvuldiging van het virus. Daarmee is het een goed werkzaam geneesmiddel tegen deze vorm van hepatitis.