Hepatitis B

Wat is hepatitis B?

Hepatitis B is een ontsteking van de lever die wordt veroorzaakt door een virus. Dit virus wordt het hepatitis B-virus genoemd. Je kunt hepatitis B krijgen als je besmet raakt met het hepatitis B-virus. Na besmetting met het hepatitis B-virus zal niet iedereen ziek worden. Als dit wel gebeurt wordt wel gesproken van acute hepatitis B. Een aantal mensen zal hiervan genezen. Bij anderen kan de infectie blijven bestaan. Dan wordt gesproken van chronische hepatitis B.

Hoe raak je besmet?

Er zijn verschillende manieren om besmet te raken met het hepatitis B-virus. Ten eerste kan een baby tijdens de geboorte besmet raken als de moeder het virus bij zich draagt. Ten tweede kan het virus worden overgedragen door contact met bloed van iemand met hepatitis B. Ten derde is het mogelijk om besmet te raken door seksuele gemeenschap.

Hoe vaak komt het voor?

Wij schatten dat hepatitis B jaarlijks in Nederland bij zo’n 100-200 mensen wordt vastgesteld. Het daadwerkelijke aantal besmettingen ligt veel hoger. Maar niet iedereen met een hepatitis B-infectie zal daar last van hebben.

Welke symptomen geeft het?

Veel mensen met een infectie met het hepatitis B-virus merken daar niks of nauwelijks iets van. Bij anderen kan de aandoening leiden tot klachten. De volgende symptomen kunnen dan optreden:

Wat is het beloop?

Van alle volwassenen geneest 90 tot 95% volledig van acute hepatitis B. Deze mensen zijn vervolgens immuun voor een nieuwe besmetting met het hepatitis B-virus en ook niet meer besmettelijk voor anderen. Slechts bij hoge uitzondering geeft de ziekte in de acute fase aanleiding tot levensbedreigende complicaties.

Wat is de behandeling?

Vaak is behandeling niet nodig en gaat de ziekte vanzelf over. Bij sommige mensen met hepatitis B gaat de aandoening over in een chronische vorm. Ook dan is behandeling in veel gevallen niet nodig. Kijk voor meer informatie op de webpagina over chronische hepatitis B.

Wat is het beloop?

De klachten ontstaan meestal tussen de één en zes maanden na infectie. De klachten duren meestal enkele weken. Daarna kan volledig herstel optreden. Ook kan echter een chronische (langdurige) ontsteking ontstaan. Wanneer dit gebeurt kan zich bij sommige patienten op den duur levercirrose ontwikkelen. In sommige gevallen zal de chronische ontsteking leiden tot leverkanker.

In de westerse wereld lopen mensen hepatitis B op volwassen leeftijd op. Ongeveer 90% wordt na verloop van maanden beter. De overige 10% blijft drager van het virus. In het Verre Oosten worden de meeste besmettingen al tijdens de geboorte opgelopen. Ongeveer 10% van de kinderen wordt vanzelf beter, terwijl 90% met de ziekte door blijven lopen. De mensen die niet van het virus afkomen, de zogenaamde ‘chronische dragers’, hebben een verhoogde kans om levercirrose en leverkanker te krijgen. Behandeling moet er dus op gericht zijn om het virus uit het lichaam te verwijderen.

Preventie van hepatitis B

Hepatitis B kan worden voorkomen door contact met lichaamsvochten, zoals bloed, sperma, vaginaal vocht, van een besmet persoon te vermijden.

Vaccinatie

Er is een vaccin beschikbaar tegen hepatitis B. Vanaf 2011 is de vaccinatie ook standaard opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Daarnaast wordt bepaalde risicogroepen aangeraden zich te laten vaccineren.

Engelse vertaling

hepatitis B

Meldingsplicht

Hepatitis B is een besmettelijke ziekte. Artsen die bij iemand de diagnose hepatitis B stellen moeten dit melden bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven