Heparine-geïnduceerde trombocytopenie

Bijgewerkt op 15 oktober 2018

Wat is heparine-geïnduceerde trombocytopenie (HIT)?

Heparine-geïnduceerde trombocytopenie is een zeldzame bijwerking van het geneesmiddel heparine. Het kan ook voorkomen bij behandeling met zogenaamde ‘laag-moleculaire gewicht heparines’. HIT is een aandoening die ongeveer een week na toediening van heparine of heparine-achtige stoffen ontstaat. Bij deze aandoening ontstaat door het contact met heparine een tekort aan bloedplaatjes (= trombocyten).

Heparine-geïnduceerde trombocytopenie wordt door artsen vaak afgekort tot ‘HIT’. HIT is een afkorting van het engelse ‘heparin-induced thrombocytopenia’.

Er bestaan twee typen HIT, type I en type II. Type I is niet-immunologisch bepaald. Dit type is het minst erg van de twee. Het aantal bloedplaatjes gedaald tot onder de 150.000 per microliter. Type II kan ernstig verlopen doordat zich trombose of embolie voor kan doen. Bij type II is het aantal bloedplaatjes snel gedaald tot ruim onder de 100.000 per microliter.

Wat is de oorzaak?

HIT ontstaat doordat antistoffen ontstaan tegen heparine.

Wat is het beloop?

HIT is een ernstige aandoening die kan leiden tot zowel bloedingen als trombose en embolie. De aandoening gaat meestal vanzelf over. Bij mensen die vroeger al eens eerder heparine hebben gekregen zal sneller een tekort aan bloedplaatjes (= trombocytopenie) ontstaan dan bij mensen voor het eerst heparine hebben gekregen.

Wat is de behandeling?

Behandeling van HIT bestaat uit het stoppen van de behandeling met heparine. Als vervanging voor de heparine kunnen andere stollingsremmende geneesmiddelen worden gegeven zoals danaparoid en r-hirudin.

Engelse vertaling

heparin-induced thrombocytopenia


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 15 oktober 2018
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 15 oktober 2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven