Hemofilie

Wat is hemofilie?

Hemofilie is een erfelijke ziekte waarbij het bloed niet goed stolt. Dit kan leiden tot ernstige bloedingen. De ziekte komt voor bij mannen. Vrouwen zijn alleen draagster van de ziekte maar worden zelf niet ziek.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen de volgende drie vormen:

  • Hemofilie A: meest voorkomende vorm. Ongeveer 82% van de patiënten heeft deze vorm;
  • Hemofilie B: Komt bij ongeveer 10% van de patiënten voor;
  • Hemofilie C: Komt bij ongeveer 8% van de patiënten voor.

Hemofilie wordt in de volksmond ‘bloederziekte’ genoemd.

Wat is de oorzaak?

Hemofilie wordt veroorzaakt door een afwijking van een bepaald gen. Dit gen zorgt voor de aanmaak van een eiwit dat een rol speelt bij de bloedstolling. Een dergelijk eiwit wordt stollingsfactor genoemd. Als te weinig van dit eiwit wordt aangemaakt kan het bloed niet goed stollen bij een verwonding. De bloeding blijft daardoor aanhouden.

Hoe vaak komt het voor? Bij wie?

Hemofilie is een zeldzame ziekte. Jaarlijks wordt de aandoening in Nederland bij enkele tientallen mensen vastgesteld. In totaal zijn er naar schatting 1.800 mensen in Nederland met deze ziekte.

De ziekte komt vrijwel alleen voor bij mannen. Dit komt doordat het afwijkende gen op het X-chromosoom zit. Mannen hebben maar één X-chromosoom. Ze zullen dus niet of nauwelijks stollingfactor aanmaken. Vrouwen hebben twee X-chromosomen. Omdat de afwijking zo weinig voorkomt hebben vrouwen dus vrijwel altijd ook nog een gezond X-chromosoom. Vrouwen kunnen het afwijkende gen dus wel doorgeven aan hun kinderen maar zullen er zelf niet ziek van worden.

Welke symptomen geeft ’t?

De ziekte kan tot verschillende klachten leiden. De klachten hebben meestal te maken met bloedingen. Zo kunnen bloedingen in het kniegewricht leiden tot pijn aan de knie, een dikke knie en bewegingsbeperking van de knie.

De volgende klachten kunnen voorkomen:

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt tegenwoordig gesteld door middel van genetisch onderzoek. Hierbij wordt een afwijking aan het hemofilie-gen aangetoond.

Wat is de behandeling?

De behandeling bestaat uit toediening van de ontbrekende stollingsfactor. Stollingsfactoren worden per infuus toegediend. Bij ernstige vormen van de ziekte gebeurt dit twee tot drie keer per week.

Engelse vertaling

hemophilia (Amerikaanse spelling), haemophilia (Engelse spelling)


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 6 december 2016
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 8 november 2016

Plaats een reactie