Hemifaciale spasme

Bijgewerkt op 19 mei 2024

Wat is een hemifaciale spasme?

Hemifaciale spasme is een samentrekking van spieren aan één kant van het gezicht. Het wordt veroorzaakt door herhaalde onwillekeurige prikkels vanuit de aangezichtszenuw (zevende hersenzenuw).

Wat is de oorzaak?

Hemifaciale spasme wordt veroorzaakt door herhaalde zenuwprikkels vanuit de aangezichtszenuw. Meestal gebeurt dit doordat de aangezichtszenuw in de knel zit door een kloppende slagader in de buurt. Door het kloppen zet de slagader steeds uit. Hierbij wordt steeds druk uitgeoefend op de aangezichtszenuw. Deze raakt hierdoor geprikkeld en zet de gezichtsspieren aan tot samentrekking.

Welke symptomen geeft het?

De hemifaciale spasme begint vaak met een samentrekking van het ooglid. Vervolgens breidt dit uit naar de wang en de mond. Aanvankelijk zijn de spiertrekkingen steeds onderbroken; later is er sprake van een continue spiersamentrekking.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt meestal gesteld op grond van de symptomen. Op een MRI-scan van het hoofd is de kloppende slagader vaak zichtbaar.

Wat is de behandeling?

Hemifaciale spasme kan worden behandeld met een injectie met botuline toxine. De injectie wordt gezet in de aangetaste spieren. Die worden hierdoor (tijdelijk) slap. Verder worden ook geneesmiddelen voorgeschreven, zoals bepaalde anti-epileptica, baclofen, en amitriptyline. Ten slotte kan middels een operatie de kloppende slagader van de aangezichtszenuw worden gescheiden. Dit wordt microvasculaire decompressie genoemd.

Engelse vertaling

hemifacial spasm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven