Hemangioom

Bijgewerkt op 20 mei 2022

Wat is een hemangioom?

Een hemangioom is een veel voorkomend gezwel van bloedvaatjes. De meeste hemangiomen zijn goedaardig. Meestal zullen ze in de loop van jaren vanzelf afnemen in grootte, of helemaal verdwijnen. De meeste hemangiomen komen voor in de huid. Ze kunnen echter ook voorkomen in de ingewanden, zoals bijvoorbeeld de lever. Kijk voor meer informatie hierover op de webpagina over het leverhemangioom. Andere voorbeelden zijn het hemangioom van het ruggenmerg, het hemangioom van de kleine hersenen (cerebellair hemangioom) en hemangioom van het netvlies.

Hoe vaak komt het voor?

Hemangiomen zijn veel voorkomende tumoren, vooral bij baby’s. Ongeveer 1 op de 50 pasgeboren baby’s heeft een hemangioom van de huid. In dat geval wordt gesproken van een aarbeienvlek of infantiel hemangioom.

Welke symptomen geeft het?

Hemangiomen van de huid zijn zichtbaar als een huidafwijking met de volgende kenmerken:

  • meestal roodgekleurd, soms paarsblauw doorschemerend door de huid (bij onderhuidse hemangiomen)
  • meestal enkele millimeters tot enkele centimeters in diameter
  • soms verheven, soms onder de huid gelegen
  • meestal maar één huidafwijking, in sommige gevallen meerdere
  • de huidafwijking is aangeboren of ontstaat in de eerste weken na de geboorte
infantiel hemangioom bij een baby – bron: bron: Gstk, Wikimedia

In zeldzame gevallen kunnen hemangiomen leiden tot het syndroom van Kasabach-Merritt. Dat is een ernstige aandoening waarbij de bloedstolling gestoord raakt.

Wat is de oorzaak?

Het is niet goed bekend waarom hemangiomen ontstaan. Wel zijn er bepaalde risicofactoren. Zo is de kans op het ontstaan van hemangiomen ongeveer 10x groter bij kinderen van vrouwen die een chorionvillusbiopsie hebben ondergaan. Ook lijkt bij sommige mensen een erfelijke aanleg voor het krijgen van hemangiomen te bestaan. Bij hen komt de aandoening in de familie voor. Ten slotte komen hemangiomen voor als onderdeel van bepaalde syndromen, zoals bijvoorbeeld het Von Hippel-Lindau syndroom.

Wat is de behandeling?

Behandeling is in de meeste gevallen niet nodig. Hemangiomen verdwijnen op den duur namelijk vaak vanzelf. Als ze echter hinder veroorzaken kan de arts besluiten om wel te behandelen. Dat kan met geneesmiddelen, zoals bijvoorbeeld propranolol, corticosteroïden of interferon. Ook kan de aandoening worden behandeld met lasertherapie, of met een operatie worden verwijderd.

Wat is het beloop?

Het hemangioom van de huid is aangeboren of ontstaat in de eerste weken na de geboorte. Meestal neemt huidafwijking toe in grootte gedurende de eerste 6-12 maanden. De meeste hemangiomen verdwijnen op den duur vanzelf. Het is moeilijk te zeggen hoe lang het duurt voordat de afwijking gaat verdwijnen. Soms is verkleuring van de huidafwijking een teken dat de aandoening gaat verdwijnen. Grotere hemangiomen kunnen littekens achterlaten.

Hoewel hemangiomen goedaardige afwijkingen zijn is er een kans dat zich complicaties voordoen. Zo zal in een aantal gevallen de tumor gaan zweren doordat weefsel afsterft en vervolgens geïnfecteerd raakt. Verder kunnen hemangiomen op bepaalde plaatsen aanleiding geven tot problemen. Zo kunnen hemangiomen die bij de luchtpijp zitten de ademhaling in gevaar brengen. En hemangiomen die bij de ogen zitten kunnen het gezichtsvermogen in gevaar brengen.

Synoniemen

aardbeien naevus

Engelse vertaling

hemangioma, strawberry nevus, port wine stain

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven