HELLP-syndroom

Bijgewerkt op 8 augustus 2023

Wat is het HELLP-syndroom?

Het HELLP-syndroom is een aandoening van het bloed die voorkomt bij zwangere vrouwen. HELLP is een afkorting die staat voor ‘Hemolysis, Elevated Liver enzymes and Low Platelets’.

Bij wie komt het voor?

Het HELLP-syndroom komt voor bij zwangere vrouwen, eigenlijk altijd na de 20ste week of soms in de periode na de bevalling.

Hoe vaak komt het voor?

De aandoening is vrij zeldzaam. Geschat wordt dat deze diagnose jaarlijks bij zo’n 1.000 vrouwen in Nederland wordt gesteld.

Wat is de oorzaak?

De afwijkingen die in het bloed worden gevonden bij vrouwen met dit syndroom duiden erop dat het proces van bloedstolling op een of andere manier op gang wordt gebracht. Waarom dit gebeurt is niet helemaal duidelijk.

Welke symptomen geeft het?

De onderstaande symptomen kunnen voorkomen. Het percentage achter elk symptoom geeft een schatting van bij hoeveel patiënten het betreffende symptoom voorkomt.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt gesteld op grond van de bevindingen bij lichamelijk onderzoek en bloedonderzoek.

Lichamelijk onderzoek

Bij lichamelijk onderzoek is de bloeddruk meestal verhoogd. Daarnaast wordt regelmatig perifeer oedeem gevonden. Dat is zwelling van de onderhuidse weefsels door vochtophoping. Oedeem is meestal zichtbaar aan de voeten en onderbenen, soms ook aan de handen en de vingers. Die zijn dan gezwollen.

Bloedonderzoek

In het bloed kunnen de volgende afwijkingen worden gevonden:

Het percentage geeft een schatting van bij hoeveel patiënten het betreffende symptoom voorkomt.

Wat is de behandeling?

De enige behandeling is ervoor te zorgen dat de baby snel wordt geboren. Dit kan door de baring in te leiden of door middel van een keizersnede. Meestal wordt gekozen voor een keizersnede. De arts zal verder geneesmiddelen tegen hoge bloeddruk (antihypertensiva) en geneesmiddelen tegen epilepsie (anti-epileptica) voorschrijven.

Beloop en prognose

Het HELLP-syndroom is een ernstige aandoening waarvoor direct opname in het ziekenhuis nodig is. De aandoening kan verschillende complicaties tot gevolg hebben. Complicaties zijn nadelige gevolgen die optreden ten gevolge van een ziekte. Zo kan bij vrouwen met het HELLP-syndroom een zogenaamde ‘leverruptuur‘ optreden. Dit is een scheuring van de lever die kan leiden tot een bloeding in de buikholte. Ook kunnen de nieren aangetast raken waardoor nierfalen kan optreden. Een zeldzame complicatie is netvliesloslating (ablatio retinae).

Engelse vertaling

HELLP-syndrome

ICD10-code

O14.2

Verder lezen

Er is een Nederlandstalig boek dat speciaal is geschreven voor vrouwen met zwangerschapsvergiftiging, en in het bijzonder het HELLP-syndroom. De titel is: ‘Geen roze wolk’ (286 pagina’s).

Reacties van lotgenoten

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt feedback geven op het artikel, vragen stellen en/of aanvullingen of adviezen geven. Andere lezers kunnen daar weer op reageren. Zo kan een levendige discussie ontstaan. Het is ook een manier om in contact te komen met andere personen met HELLP-syndroom. Reacties worden niet automatisch gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl gezien zijn. Daar kan soms enige uren overheen gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven