Ventrikelfibrilleren

Bijgewerkt op 4 april 2023

Wat is ventrikelfibrilleren?

Ventrikelfibrilleren is een ernstige aandoening van het hart waarbij de kamers van het hart gaan trillen (fibrilleren). Hierdoor is het hart niet meer in staat om bloed goed door het lichaam te pompen. Het gevolg is dat de doorbloeding van hersenen en organen vrijwel tot stilstand komt. Artsen spreken dan van een circulatiestilstand. Onbehandeld leidt dat tot overlijden van de patiënt. Andere namen voor ventrikelfibrilleren zijn ventrikelfibrillatie en kamerfibrilleren.

Wat is de oorzaak?

De meest voorkomende oorzaak van ventrikelfibrilleren is een hartaanval (myocardinfarct). Hierbij sterft een stukje van de hartspier af door een onderbreking van de bloedtoevoer. De geleiding van prikkels door het aangetaste deel van het hart raakt hierdoor verstoord. Dit kan leiden tot ventrikelfibrilleren. Andere oorzaken voor het ontstaan van ventrikelfibrillatie zijn lange QT-syndroom, cardiomyopathieën, syndroom van Brugada en CPVT (catecholaminerge polymorfe ventriculaire tachycardie).

Primair ventrikelfibrilleren

Soms wordt geen onderliggende oorzaak voor het kamerfibrilleren gevonden. In dat geval wordt gesproken van primair ventrikelfibrilleren of idiopathisch ventrikelfibrilleren.

Synoniemen

Andere namen voor ventrikelfibrilleren zijn ventrikelfibrillatie, kamerfibrilleren en kamerfibrillatie.

Engelse vertaling

ventricular fibrillation

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven