Boezemflutter

Bijgewerkt op 4 april 2023

Wat is boezemflutter?

Boezemflutter is een aandoening van het hart waarbij de boezem van het hart heel snel samentrekt. Het is een hartritmestoornis. De boezem van het hart kan bij deze aandoening wel zo’n 300x per minuut samentrekken. Niet alle samentrekkingen van de boezem worden gevolgd door een samentrekking van de kamer van het hart. Daarom ligt de daadwerkelijke hartslag veel lager, vaak rond de 100 slagen per minuut. Boezemflutter wordt ook wel boezemfladderen genoemd. De medische naam is atriumflutter.

Hoe vaak komt ’t voor?

Boezemflutter wordt in Nederland jaarlijks bij naar schatting 12.000 mensen vastgesteld.

Bij wie komt ’t voor?

Boezemflutter komt vooral voor bij ouderen. De meeste mensen zijn 65 jaar of ouder als bij hun de diagnose wordt gesteld. Bij mensen jonger dan 50 jaar komt de aandoening slechts zelden voor.

Wat is de oorzaak?

Boezemflutter wordt veroorzaakt door afwijkingen in het weefsel van de boezem van het hart. Door de afwijkingen in het weefsel kan de elektrische stroom die de samentrekking van het hart veroorzaakt niet op de normale wijze verlopen. Er ontstaat een soort kortsluitinkje waardoor de stroom als het ware in cirkeltjes gaat stromen en steeds weer een samentrekking van de boezem van het hart veroorzaakt.

De kans op het krijgen van boezemflutter is verhoogd als je al een ziekte van hart en/of bloedvaten hebt. Mensen met boezemflutter hebben bijvoorbeeld angina pectoris, hoge bloeddruk, een aangeboren hartafwijking of eerder een hartaanval gehad. Een behoorlijk aantal heeft last van hartfalen. Ook mensen met een schildklierziekte kunnen een verhoogd risico lopen op het krijgen van deze aandoening.

Welke symptomen geeft het?

De volgende klachten kunnen optreden:

  • Hartkloppingen
  • Snelle hartslag
  • Snel moe of kortademig bij inspanning
  • Soms duizeligheid (licht gevoel in het hoofd)
  • Soms pijn of een drukkend gevoel op de borstkas
  • Heel soms flauwvallen

Omdat de aandoening vaak optreedt bij mensen met hartfalen en de aandoening zelf ook hartfalen kan veroorzaken komen tegelijkertijd ook vaak klachten van hartfalen voor:

  • Kortademigheid
  • Dikke enkels (oedeem)
  • Dikke onderbenen (oedeem)

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt gesteld met behulp van een hartfilmpje (ECG). Op de afbeelding hieronder is het typische beeld van boezemflutter op het hartfilmpje zichtbaar.

boezemflutter (atriumflutter)
ECG (hartfilmpje): boezemflutter

De kleine golfjes geeft de activiteit van de hartboezem (atrium) aan. De hoge pieken duiden op een samentrekking van de hartkamer (ventrikel). Op dit hartfilmpje is duidelijk te zien dat niet alle slagen van de hartboezem worden doorgegeven aan de hartkamer.

Wat is de behandeling?

Boezemflutter kan op verschillende manieren worden behandeld:

  • Chemische cardioversie – herstellen van het normale hartritme met medicijnen
  • Elektrische cardioversie – herstellen van het normale hartritme met behulp van elektrische schokjes
  • Bloedverdunners (antistollingsmiddelen) om te voorkomen dat bloedstolsels in het hart of elders (trombose) ontstaan
  • Ablatie – tijdens een hartcatheterisatie worden littekentjes gemaakt in de binnenwand van het hart op de plaats waar de ritmestoornis ontstaat

Complicaties boezemflutter

Hartfalen

Doordat boezemflutter soms gepaard gaat met een zeer snelle hartslag heeft het hart onvoldoende tijd om zich na een hartslag weer volledige te vullen met bloed. In dat geval kan per hartslag minder bloed rond gepompt worden. Dit kan tot hartfalen leiden.

Vorming van bloedstolsels in de boezem

Doordat de boezem van het hart heel snel en ongecontroleerd samentrekt wordt het bloed niet goed vanuit de boezem naar de kamer gepompt. Het gevolg hiervan is dat het bloed eerder zal gaan samenklonteren. De kans op het ontstaan van bloedstolsels in de hartboezem is daarom verhoogd.

Het risico van het ontstaan van bloedstolsels in het hart is dat (delen van) de stolsels los kunnen schieten en elders in het lichaam kunnen vastlopen en de bloedtoevoer afsluiten. Er wordt dan gesproken van een embolie. Een gevreesde complicatie is het vastlopen van een stolsel in een bloedvat naar de hersenen. Dit wordt hersenembolie genoemd.

Wat is het verschil tussen boezemflutter en boezemfibrilleren?

Bij zowel boezemflutter als boezemfibrilleren trekt de boezem van het hart heel snel samen. Het verschil is echter dat dit bij boezemfibrilleren heel onregelmatig gebeurt en bij boezemflutter juist regelmatig.

 Synoniemen

Andere namen voor deze aandoening zijn boezemfladderen en atriumflutter.

Engelse vertaling

atrial flutter

Duitse vertaling

Vorhofflattern

2 gedachten over “Boezemflutter”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven