Bigeminie

Bijgewerkt op 31 oktober 2023

Wat is bigeminie?

Bigeminie is een aandoening waarbij het hart na elke normale hartslag een extra hartslag maakt. Bij sommige mensen leidt dit tot hartkloppingen. De aandoening kan worden behandeld met medicijnen of met een zogenaamde catheterablatie.

Wat is de oorzaak?

Een hartslag ontstaat doordat een elektrische prikkel door het hart stroomt en zo de hartspier laat samentrekken. Bij bigeminie ontstaat op een andere plek in het hart een extra elektrische prikkel. Deze extra prikkel leidt tot de extra hartslag.

Er zijn een aantal risicofactoren voor het ontstaan van bigeminie, waaronder:

 • coronaire hartziekte
 • hartfalen
 • veel koffie drinken
 • gebruik van voedingssupplementen die caffeine bevatten
 • alcoholconsumptie
 • roken
 • angst
 • elektrolytstoornissen
 • slaapgebrek

Welke vormen zijn er?

Er wordt onderscheid gemaakt tussen bigeminie die in de boezem van het hart ontstaat en bigeminie die in de kamer van het hart ontstaat. In het eerste geval wordt gesproken van atriale bigeminie. In het tweede geval van ventriculaire bigeminie.

Welke symptomen geeft het?

Niet alle mensen met bigeminie hebben klachten. Als dat wel het geval is kunnen de volgende klachten optreden:

Verder kan bigeminie in zeldzame gevallen leiden tot verzwakking van de hartspier (cardiomyopathie).

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De arts hoort bij luisteren naar het hart met de stethoscoop een extra hartslag. De diagnose kan worden bevestigd met behulp van een ECG (elektrocardiogram).

bigeminie op het ECG
ECG van iemand met bigeminie – bron: Daniel Nofftz

Wat is de behandeling?

Mensen met bigeminie worden behandeld door een cardioloog. Dat is een arts die is gespecialiseerd in het vaststellen en behandelen van hartziekten.

Wanneer er geen klachten zijn wordt meestal niet behandeld. Als er wel klachten zijn kan worden behandeld met medicijnen. Als er tevens sprake is van cardiomyopathie kan worden behandeld met een medische ingreep aan het hart. Een dergelijke ingreep wordt catheterablatie genoemd. Catheterblatie kan ook worden toegepast als medicijnen onvoldoende werken.

Geneesmiddelen

Bij mensen met bigeminie die klachten ondervinden worden krijgen meestal geneesmiddelen voorgeschreven. Het gaat dan om middelen die een het hartritme verlagen. Dergelijke middelen worden anti-aritmica genoemd. Voorbeelden van geneesmiddelen die worden voorgeschreven bij bigeminie zijn betablokkers, amiodaron (merknaam: Cordaron), of calciumantagonisten.

Catheterablatie

Na de ingreep kan het enige weken duren voordat de klachten helemaal verdwenen zijn. Heel soms kan catheterablatie leiden tot complicaties, zoals bijvoorbeeld infectie, bloeding, of bloedstolsels.

Kun je het voorkomen?

De volgende maatregelen kunnen helpen de kans op bigeminie te verlagen:

 • niet te veel koffie drinken
 • matigen van gebruik van alcohol
 • zorgen voor voldoende slaap
 • verminderen van stress
 • niet roken
 • behandelen van eventueel bestaande hoge bloeddruk

Wat is het beloop?

Het beloop is afhankelijk of er tevens sprake is van een hartziekte. Bij mensen met bigeminie zonder aandoening van het hart die geen klachten ondervinden is het beloop meestal gunstig. Bij mensen met klachten en een onderliggende hartziekte hebben een verhoogd risico op overlijden.

Engelse vertaling

bigeminy


Reacties van lotgenoten

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt feedback geven op het artikel, vragen stellen en/of aanvullingen of adviezen geven. Andere lezers kunnen daar weer op reageren. Zo kan een levendige discussie ontstaan. Het is ook een manier om in contact te komen met andere mensen met bigeminie. Reacties worden niet automatisch gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl gezien zijn. Daar kan soms enige uren overheen gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven