AV-blok

Bijgewerkt op 4 april 2023

Wat is een AV-blok?

Een AV-blok – ook hartblok genoemd – is een vaak voorkomende aandoening waarbij de geleiding van prikkels door het hart gestoord is. De hartslag komt tot stand doordat elektrische prikkels ontstaan in de zogenaamde sinusknoop in de boezem van het hart (atrium). De elektrische prikkel breidt zich vervolgens uit naar de zogenaamde atrioventriculaire knoop (AV-knoop). Vandaaruit loopt de elektrische prikkel naar de hartkamer (ventrikel). Zodra de elektrische prikkel in een deel van het hart aankomt zal een samentrekking van de hartspiervezels optreden.

Bij een AV-block is de geleiding van de elektrische prikkel door de AV-knoop vertraagd, of zelfs tijdelijk onderbroken.

Welke vormen zijn er?

Er wordt onderscheid gemaakt tussen een 1ste graads AV-blok, een 2de graads AV-blok en een 3de graads AV-blok.

Bij een 3de graads AV-blok geeft de AV-knoop de prikkel helemaal niet door naar de kamers. Er komt meestal een vervangend ritme op gang dat trager is dan het normale ritme. Er is daardoor meestal sprake van een bradycardie (abnormaal langzame hartslag). Dit kan leiden tot klachten als duizeligheid en neiging tot flauwvallen.

Welke klachten geeft het?

Bij lichte vormen van AV-blok zijn er vaak geen klachten. Bij ernstiger vormen kan de hartslag langzamer worden. Dit wordt bradycardie genoemd. Bij de meest ernstige vorm is er totaal geen prikkelgeleiding naar de hartkamer (ventrikel). Deze zal dan niet samentrekken. Het gevolg is dat nauwelijks nog bloed door het lichaam gepompt wordt.

Wat is de behandeling?

Lichte vormen hoeven meestal niet te worden behandeld. Wanneer klachten optreden zal vaak behandeld worden met medicijnen. Ernstige worden behandeld met een pacemaker.

Synoniemen

Andere namen voor AV-blok zijn AV-block, atrioventriculair blok, atrioventriculair block, hartblok en hartblock.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven