Tricuspidalisklepstenose

Bijgewerkt op 8 mei 2024

Wat is een tricuspidalisklepstenose?

Een tricuspidalisklepstenose is een vernauwing van de tricuspidaalklep. De tricuspidaalklep is een hartklep die tussen de rechter boezem en de rechter kamer van het hart zit. Door de vernauwing wordt de doorstroming van bloed van de rechter boezem naar de rechter kamer belemmerd. Dit kan op den duur leiden tot verwijding van de rechter hartkamer. Ook kan de rechter hartkamer minder bloed door de longen pompen.

Wat is de oorzaak?

Er zijn verschillende aandoeningen en omstandigheden die een vernauwing van de tricuspidaalklep kunnen veroorzaken, waaronder:

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Bij luisteren naar het hart met een stethoscoop kan de arts afwijkingen horen die worden veroorzaakt door de vernauwing van de tricuspidaalklep. Meestal is een ruisje (souffle) hoorbaar doordat het bloed door de vernauwde tricuspidaalklep wordt geperst. De diagnose kan worden bevestigd met behulp van echocardiografie. Daarbij is de afgenomen bloedstroom van rechter hartboezem naar rechter hartkamer in beeld worden gebracht. Ook kan een verwijding van de rechter hartboezem zichtbaar zijn.

Wat is de behandeling?

Een geringe vernauwing van de tricuspidaalklep wordt meestal niet behandeld. Ernstige vernauwing kan worden behandeld met een operatie. Dat kan een ingreep zijn waarbij de vernauwing wordt opgeheven door een slangetje op te voeren via de lies en vervolgens een ballonnetje in de vernauwde klep op te blazen. Hierbij wordt de klep opgerekt. Dit wordt percutane ballonvalvuloplastiek genoemd. Een andere mogelijkheid is een operatie waarbij de hele klep wordt vervangen door een kunstklep.

Synoniemen

tricuspidalisstenose, tricuspidaalstenose, vernauwing van de tricuspidaalklep, vernauwde tricuspidaalklep

Engelse vertaling

tricuspid valve stenosis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven