Tricuspidalisklepinsufficiëntie

Bijgewerkt op 13 juni 2023

Wat is een tricuspidalisklepinsufficiëntie?

Een tricuspidalisklepinsufficiëntie is een niet goed sluitende tricuspidaalklep. Dat is de hartklep tussen de rechter boezem van het hart en de rechter kamer van de hart. Doordat de tricuspidaalklep niet goed sluit kan bloed dat vanuit de rechter boezem naar de rechter hartkamer wordt gepompt weer terugvloeien naar de rechter boezem. Daarom wordt de aandoening ook lekkende tricuspidaalklep genoemd.

Welke symptomen geeft het?

Een geringe tricuspidalisklepinsufficiëntie geeft meestal geen of weinig klachten. Naarmate de lekkage toeneemt zal de rechter kamer van het hart steeds harder moeten pompen om voldoende bloed de longen in te pompen. Op den duur leidt dit tot afname afwijkingen in het rechter deel van het hart. Het gevolg daarvan is dat het hart minder goed gaat werken. Er ontstaat rechtsfalen. De symptomen die hierdoor kunnen optreden zijn:

  • dikke enkels en dikke onderbenen door ophoping van vocht (perifeer oedeem)
  • moeite met inspanning
  • snel moe
  • dikke buik

Als complicatie kan boezemfibrilleren (atriumfibrilleren) ontstaan.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose kan worden vermoed op grond van de symptomen en de bevindingen bij lichamelijk onderzoek. De diagnose kan worden bevestigd met beeldvormend onderzoek.

Lichamelijk onderzoek

Bij een gevorderde tricuspidalisklepinsufficiëntie kan de arts tijdens het lichamelijk onderzoek verschillende afwijkingen vinden. Het gaat dan meestal om afwijkingen die worden veroorzaakt doordat het rechter deel van het hart niet meer in staat is om het bloed vanuit het lichaam door te pompen naar de longen. Er ontstaat dan ophoping van vocht in de voeten, enkels en onderbenen. Ook kan zich vocht ophopen in de buikholte. Dit wordt ascites genoemd.

Beeldvormend onderzoek

Met behulp van echocardiografie (echo van het hart) kan een tricuspidalisklepinsufficiëntie worden vastgesteld. Tegenwoordig kan de aandoening ook met behulp van een CT-scan of een MRI-scan worden vastgesteld.

echo van het hart bij een man van 70 jaar met tricuspidalisklepinsufficiëntie – bron: Radiopaedia.org

Wat is de behandeling?

Bij de behandeling van tricuspidalisklepinsufficiëntie wordt in eerste instantie gekeken of een onderliggende oorzaak kan worden behandeld. Daarnaast worden vaak plaspillen (diuretica) voorgeschreven om vochtophoping (oedeem) in de benen tegen te gaan. Door aanpassingen van het lichaam neemt de werkzaamheid van deze middelen op den duur vaak af.

Verder zullen complicaties, zoals een verhoogde druk in de longslagader (pulmonale hypertensie) en boezemfibrilleren worden behandeld.

Bij ernstige tricuspidalisklepinsufficiëntie kan een hartoperatie worden overwogen. Dit is echter een grote ingreep die alleen wordt gedaan bij mensen die aan bepaalde criteria voldoen. In sommige ziekenhuizen is het mogelijk om via een catheter een nieuwe hartklep in te brengen.

Synoniemen

lekkende tricuspidaalklep, lekkende tricuspidalisklep, tricuspidalisinsufficiëntie

Engelse vertaling

tricuspid regurgitation, tricuspid valve regurgitation

Verder lezen / Referenties

  • RT Hahn, ‘Tricuspid regurgitation‘, gepubliceerd in The New England Journal of Medicine van 18 mei 2023; 388; 20: pagina’s 1876-1891.

Reacties van lotgenoten

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt feedback geven op het artikel, vragen stellen en/of aanvullingen of adviezen geven. Andere lezers kunnen daar weer op reageren. Zo kan een levendige discussie ontstaan. Het is ook een manier om in contact te komen met andere mensen met lekkende tricuspidaalklep. Reacties worden niet automatisch gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl gezien zijn. Daar kan soms enige uren overheen gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven