Mitralisklepprolaps

Bijgewerkt op 25 mei 2023

Wat is een mitralisklepprolaps?

Mitralisklepprolaps is een veel voorkomende hartklepafwijking waarbij de mitraalklep tijdens een hartslag uitpuilt in de richting van de linker boezem.

Mitralisklepprolaps is de meest voorkomende afwijking van de hartkleppen. De aandoening is over het algemeen onschuldig en komt bij zo’n 2-3% van de bevolking voor. De mitralisklepprolaps komt vaker voor bij jonge vrouwen.

Symptomen mitralisklepprolaps

De meeste mensen met een mitralisklepprolaps hebben totaal geen klachten. In 10-15% van de gevallen komen wel klachten voor. De volgende klachten kunnen dan optreden:

Bij lichamelijk onderzoek is een ruisje aan het hart hoorbaar.

Hoe vaak komt het voor?

Mitralisklepprolaps komt voor bij 2-3% van alle mensen. De meeste mensen hebben er geen last van.

Bij wie komt het voor?

Een mitralisklepprolaps wordt nogal eens gezien bij mensen met een sporthart. Bij hen is de kracht waarmee de linker hartkamer bloed pompt zo sterk dat de mitralisklep iets teruggeduwd wordt in de linker boezem.

Een andere reden voor het ontstaan van een mitralisklepprolaps kan zijn dat de teugeltjes die de klep op z’n plaats houden niet meer goed werken, bijvoorbeeld na een hartinfarct.

Ten slotte komt mitralisklepprolaps vaker voor bij mensen met de ziekte van Marfan en bij mensen met het syndroom van Down.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Bij onderzoek van het hart met behulp van de stethoscoop kan de arts een bepaald geruis horen aan het hart. Het gaat om een ‘klik’ gedurende de samentrekking van de hartspier, gevolgd door een ruis.

Bij echocardiografie kan de mitralisklep in beeld worden gebracht. Als er sprake is van een mitralisklepprolaps dan is zichtbaar dat de mitralisklep tijdens de samentrekking van het hart uitstulpt in de linker boezem.

De cardioloog zal proberen een onderscheid te maken tussen onschuldige vormen van mitralisklepprolaps en vormen die mogelijk tot complicaties kunnen leiden. Bij dit onderscheid speelt een rol of de klep er bij echocardiografie er normaal of afwijkend uitziet.

Beloop

Een mitralisklepprolaps is over het algemeen onschuldig. In sommige gevallen kan de aandoening leiden tot of bijdragen aan ernstige complicaties, zoals endocarditis of hersenembolieën.

Historie

Mitralisklepprolaps werd voor het eerst beschreven door John Brereton Barlow in 1966. Daarom werd de aandoening aanvankelijk ook wel ‘syndroom van Barlow’ genoemd. De term ‘mitralisklepprolaps’ werd geïntroduceerd door J. Michael Criley.

Andere talen

Engelse vertaling

mitral valve prolaps, Barlow’s syndrome, systolic click-murmur syndrome, “floppy” valve

Duitse vertaling

Mitralklappenprolaps

Synoniemen

Andere namen voor mitralisklepprolaps zijn mitralisprolaps, en syndroom van Barlow.

Scroll naar boven