Mitralisklepinsufficiëntie

Bijgewerkt op 25 mei 2023

Wat is een mitralisklepinsufficiëntie?

Een mitralisklepinsufficiëntie is een hartklepafwijking waarbij de klep tussen linker boezem en linker kamer van het hart zich niet goed sluit. Het gevolg is dat bloed dat vanuit de linker boezem naar de linker kamer wordt gepompt voor een deel weer teruglekt naar de linker boezem. Daarom wordt ook wel gesproken van een lekkende mitraalklep.

Welke oorzaken zijn er?

Mitralisklepinsufficiëntie kan worden veroorzaakt door mitraalklepprolaps, acuut reuma, verwijding van de linker hartkamer (linker ventrikel dilatatie), en infectieuze endocarditis. Verder kan het voorkomen bij mensen met bepaalde aangeboren bindweefselziekten, zoals bijvoorbeeld het syndroom van Marfan en het syndroom van Ehlers-Danlos.

Welke symptomen geeft het?

Mensen bij wie de mitraalklep een beetje lekt zullen meestal geen klachten hebben. Naarmate het lekken toeneemt zal ook de kans op klachten toenemen. In dat geval kunnen symptomen als kortademigheid bij inspanning, moeheid en hartkloppingen optreden.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De arts kan vaak al met behulp van lichamelijk onderzoek op het spoor komen van mitralisklepinsufficiëntie. Bij het luisteren naar het hart met de stethoscoop (auscultatie van het hart) is meestal een ruisje hoorbaar. Het ruisje is hoorbaar als het hart samentrekt. Artsen spreken in dat geval van een systolische souffle.

De diagnose kan worden bevestigd met behulp van een echo van het hart waarbij ook de bloedstroom door het hart gemeten kan worden. Daarop is het lekken van de mitraalklep zichtbaar.

Synoniemen

mitralisinsufficiëntie, mitraalklepinsufficiëntie, lekkende mitraalklep

Engelse vertaling

mitral regurgitation, mitral valve regurgitation

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven