Lekkende tricuspidalisklep

Bijgewerkt op 6 juni 2023

Wat is een lekkende tricuspidalisklep?

Een lekkende tricuspidalisklep is een hartklepafwijking waarbij de tricuspidalisklep niet goed sluit. Het gevolg is dat bloed dat vanuit de rechter hartkamer naar de rechter hartboezem wordt gepompt teruglekt. Het gevolg is dat minder bloed de longen in wordt gepompt. De medische naam voor deze aandoening is tricuspidalisklepinsufficiëntie. Kijk voor meer informatie over lekkende tricuspidaalklep op de webpagina over tricuspidalisklepinsufficiëntie.

Oorzaken lekkende tricuspidalisklep

Een lekkende tricuspidalisklep kan worden veroorzaakt door beschadiging van de tricuspidalisklep of door vergroting van de rechterhartkamer (rechter ventrikelhypertrofie). Beschadiging van de tricuspidalisklep kan ontstaan door bijvoorbeeld acuut reuma.

Symptomen lekkende tricuspidalisklep

Een lekkende tricuspidalisklep kan tot de volgende klachten en afwijkingen leiden:

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Lichamelijk onderzoek

Bij lichamelijk onderzoek kan soms een vergrote lever worden gevoeld. Dit wordt ‘hepatomegalie’ genoemd. Ook de milt kan vergroot zijn. Dit wordt ‘spenomegalie’ genoemd. Bij onderzoek van het hart kan vaak een ruisje worden gehoord. Het gaat dan om een zogenaamde systolische souffle. De diagnose kan worden bevestigd met beeldvormend onderzoek. Daarmee kan de lekkende tricuspidaalklep in beeld worden gebracht. Vaak is ook het rechter deel van het hart vergroot. Dit komt doordat dit deel van het hart harder moet werken dan normaal om voldoende bloed naar de longen te pompen.

Synoniemen

Andere namen voor een lekkende tricuspidalisklep zijn lekkende tricuspidaalklep, tricuspidalisinsufficiëntie, tricuspidaalklepinsufficientie, tricuspidalis insufficientie, insufficientie van de tricuspidaalklep, slecht werkende tricuspidaalklep, en tricuspidalisklepinsufficiëntie.

Engelse vertaling

tricuspid regurgitation, tricuspid insufficiency

Scroll naar boven