Bijgewerkt op 28 mei 2023 door Simpto.nl
Wat is een aortaklepinsufficiëntie?
Een aortaklepinsufficiëntie is een afwijking waarbij de hartklep tussen het hart en de grote lichaamsslagader (aorta) niet goed sluit. Hierdoor kan bloed dat vanuit het hart in de aorta wordt gepompt teruglekken naar het hart. Daarom wordt ook wel gesproken van een lekkende aortaklep.
Welke symptomen geeft het?
Een niet goed sluitende aortaklep hoeft niet altijd klachten te geven. Als slechts een kleine hoeveelheid bloed teruglekt naar het hart zal dat niet of nauwelijks gemerkt worden. Naarmate de lekkage toeneemt wordt de kans op klachten groter. De volgende symptomen en ziekteverschijnselen kunnen dan optreden:
- kortademigheid bij inspanning, later ook kortademigheid in rust
- moeheid
- pijn of een drukkend gevoel op de borst
Hoe wordt de diagnose gesteld?
De arts kan op grond van de klachten en lichamelijk onderzoek vermoeden dat er sprake is van aortaklepinsufficiëntie. De diagnose kan worden bevestig met behulp van beeldvormend onderzoek van het hart.
Lichamelijk onderzoek
Doordat steeds bloed teruglekt via de aortaklep naar de linker hartkamer ontstaat een ruisje aan het hart. De arts kan dit waarnemen door met de stethoscoop op de borstkas naar het hart te luisteren. Het terugstromen van bloed gebeurt als het hart ontspant. Deze fase van de hartslag wordt diastole genoemd. Omdat het ruisje in deze fase optreedt spreken artsen van een diastolische souffle.
Ook zal het hart, naarmate de lekkage toeneemt, steeds harder gaan werken om toch voldoende bloed het lichaam in te pompen. Het hart wordt hierdoor langzaam groter. Dit kan de arts waarnemen door de borstkas te betasten (palpatie) en te bekloppen (percussie).
Synoniemen
lekkende aortaklep, niet goed werkende aortaklep, niet goed sluitende aortaklep, aortainsufficiëntie, slecht werkende aortaklep
Engelse vertaling
aortic regurgitation