Aortaklepinsufficiëntie

Bijgewerkt op 6 juni 2023

Wat is een aortaklepinsufficiëntie?

Een aortaklepinsufficiëntie is een afwijking waarbij de hartklep tussen het hart en de grote lichaamsslagader (aorta) niet goed sluit. Hierdoor kan bloed dat vanuit het hart in de aorta wordt gepompt teruglekken naar het hart. Daarom wordt ook wel gesproken van een lekkende aortaklep.

Welke oorzaken zijn er?

Een lekkende aortaklep kan worden veroorzaakt door een aantal verschillende aandoeningen, waaronder:

Welke symptomen geeft het?

Een niet goed sluitende aortaklep hoeft niet altijd klachten te geven. Als slechts een kleine hoeveelheid bloed teruglekt naar het hart zal dat niet of nauwelijks gemerkt worden. Naarmate de lekkage toeneemt wordt de kans op klachten groter. Als steeds bloed teruglekt zal het hart harder moeten werken om voldoende bloed rond te pompen. Als gevolg hiervan ontstaat op den duur verdikking van de wanden van de linker hartkamer. Dit wordt ventrikelhypertrofie genoemd. Na enige tijd kan dit leiden tot klachten.

De volgende symptomen en ziekteverschijnselen kunnen optreden:

  • kortademigheid bij inspanning, later ook kortademigheid in rust
  • moeheid
  • pijn of een drukkend gevoel op de borst
  • verminderde conditie

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De arts kan op grond van de klachten en lichamelijk onderzoek vermoeden dat er sprake is van aortaklepinsufficiëntie. De diagnose kan worden bevestig met behulp van beeldvormend onderzoek van het hart.

Lichamelijk onderzoek

Doordat steeds bloed teruglekt via de aortaklep naar de linker hartkamer ontstaat een ruisje aan het hart. De arts kan dit waarnemen door met de stethoscoop op de borstkas naar het hart te luisteren. Het terugstromen van bloed gebeurt als het hart ontspant. Deze fase van de hartslag wordt diastole genoemd. Omdat het ruisje in deze fase optreedt spreken artsen van een diastolische souffle.

Ook zal het hart, naarmate de lekkage toeneemt, steeds harder gaan werken om toch voldoende bloed het lichaam in te pompen. Het hart wordt hierdoor langzaam groter. Dit kan de arts waarnemen door de borstkas te betasten (palpatie) en te bekloppen (percussie).

Synoniemen

lekkende aortaklep, niet goed werkende aortaklep, niet goed sluitende aortaklep, aortainsufficiëntie, slecht werkende aortaklep, niet goed sluitende aortaklep, aortaklepinsufficiëntie.

Engelse vertaling

aortic regurgitation

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven