Bijgewerkt op 31 januari 2019
Wat is het harlekijn-syndroom?
Het harlekijn-syndroom (of ‘harlekijnsyndroom’) is een aandoening waarbij de ene helft van het gezicht rood verkleurd. Vanwege dit opmerkelijke uiterlijk wordt deze aandoening harlekijn-syndroom genoemd.
De aandoening is op zich onschuldig maar in sommige gevallen kan een zenuwbeschadiging, gezwel of een bloedvatvernauwing ten grondslag liggen aan het syndroom. Dit moet altijd uitgezocht worden.
Hoe vaak komt ’t voor?
Het harlekijn-syndroom komt niet zo vaak voor. In Nederland wordt deze diagnose jaarlijks bij naar schatting 50-100 mensen gesteld.
De aandoening kan in principe op elke leeftijd voorkomen.
Oorzaak harlekijn-syndroom
De aandoening wordt soms veroorzaakt doordat bepaalde zenuwen die het gezicht verzorgen in de knel komen te zitten. Dat kan bijvoorbeeld ontstaan doordat een gezwel op deze zenuwen drukt.
Ook kan beschadiging van bepaalde zenuwen in de borstkas leiden tot het harlekijn-syndroom. Een dergelijke beschadiging kan bijvoorbeeld ontstaan ten gevolge van een medische ingreep, zoals er endoscopische transthoracale sympatectomie of een operatie aan organen in de borstkas.
Vaak wordt echter niet duidelijk wat de oorzaak is. In dat geval wordt gesproken van het ‘idiopathisch harlekijn-syndroom’. ‘Idiopathisch’ betekent dat de oorzaak onbekend is.
Symptomen harlekijn-syndroom
Bij het harlekijn-syndroom is één helft van het gezicht rood verkleurd en de andere helft niet. Ook kan de betreffende gezichtshelft minder transpireren bij inspanning.
Hoe wordt de diagnose gesteld?
De diagnose wordt gesteld op het typische uiterlijk van iemand met dit syndroom.
Om onderliggende aandoeningen uit te sluiten wordt vaak een MRI-scan of een CT-scan gemaakt.
Behandeling harlekijn-syndroom
Als de aandoening wordt veroorzaakt door een onderliggende aandoening zal deze aandoening moeten worden behandeld. Voor de idiopathische vorm is geen behandeling beschikbaar die het probleem direct oplost. Wel kan worden overwogen om een zogenaamde contralaterale sympatectomie te verrichten.
Andere talen
Engelse vertaling
Duitse vertaling
Verder lezen / Referenties
- R van Oosterhout, ‘Gezicht voor de helft verkleurd’, gepubliceerd in Medisch Contact van 10 januari 2019: pagina 30.
Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 3 juni 2015
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 31 januari 2019
hoi ik ben saskia
ik heb ook harlekijnsyndroom ,
mijn verhaal is wel anders dan dat van u
in 2010 kwamen we er bij toeval achter dat me nek verbrijzeld, gebroken en gescheurd geweest.
nadat het was ontdekt lag ik binnen 14 dagen op de ok .
nu staat me nek vast en kan niet veel meer
maar alles ging ze gangetje tot er in 2011/12 meerdere hernia in me lichaam had en meerdere zenuwen bekneld waren helaas kon dit niet verholpen worden door een operatie maar de pijn kon wel verzacht worden door pillen nadat ik me leven weer een beetje op de rit had en de pijn redelijk was werd ik in 2016 getroffen door een gezicht verlamming aan de rechter kant van me gezicht na ongeveer 3 maanden was me gezicht weer recht getrokken tot dat ik begon te zweten eerst ik dacht ooo, dat is de overgang tot het begon rood ,pijn en gezwollen werd toen ben ik naar de huisarts gegaan en hij stuurde me gelijk door naar het ziekenhu is eerst naar een arst dir me pillen gaf maar dat hiep noet toen.maar naar een andere arts die na 1 gesprek zei zij gelijk zei dat het harlekijnsyndroom was en dat ze één arts kende dit er meer vanaf wist .
maar ze wist even niet waar hij werkte nou gelukkig werkte hij in het ziekenhuis in Zwolle na een paar gesprekken heeft hij me 20 augustus 2018 geholpen door de heer Frits en gelijk na de operatie was het zweten weg en het roodheid was ook hellemaal weg hij had wel gezegt dat ik kans het dat het zweten elders zou komen dit is wel het geval ik zweet heel erg op me onderrug maar steeds minder zoals de arts me ook het vertelt en na 6 maanden we weer contact zp uden hebben en dat is ongeveer in februari 2019
maar nu uw vraag of het te maken heeft met
.
dit is bij mij niet het geval geweest maar alleen door een beknellingen die zich uiten door onder andere hernia’s en geen slijtage.
slijtageproblemen zal met uw leeftijd te maken hebben
ik hoop dat u hier iets mee kan en.anders veel sterkte
Hoi,
Vraagje, heeft u voor mij de naam van de arts in Zwolle die u geholpen heeft en Die meer weet van het harlekijn syndroom? Ik heb zulke ernstige klachten dat ik graag met in contact zou willen komen.
Hallo,
Al sinds mijn 40ste (1984) weet ik dat ik het harlekijnsyndroom heb. Ik was toen in de zomer aan het tennissen met onze vakantie-buurvrouw. Het was warm en de zon stond aan mijn linkerkant. Maar de linkerhelft van mijn gezicht bleef zijn gewone temperatuur houden en bleef bleek. Ik transpireerde er ook niet. Terwijl de rechterhelft van mijn gezicht erg warm en rood was en behoorlijk transpireerde. Toen riep mijn buurvrouw, die verpleegkundige was, uit: “Jij hebt het harlekijnsyndroom!” het tekende zich op mijn voor hoofd en neus inderdaad af met een duidelijke rechte lijn wit/rood.
Ik ben er daarna meer op gaan letten en ik kreeg het telkens bij inspanningen. Geen enkele arts kon er mij een verklaring voor geven. In het begin had ik het ook als wij naar de sauna gingen. Maar omdat wij heel vaak en regelmatig naar de sauna gaan, is dit verschijnsel weg gebleven. Heel af en toe duikt het nog even op maar in veel mindere mate.
Maar we zijn nu zovele jaren verder en ik ben de 70 gepasseerd. Ik heb problemen van slijtage over mijn hele linkerzijde, slechte doorbloeding in mijn been en voet, slechte groei van mijn teennagels, artrose in mijn schouder, (gedeeltelijke) afscheuring van de armpezen in mijn schouder.
Ik vraag mij af of er een verband zou zijn met het feit dat ik het harlekijnsyndroom heb of had en dat de linkerzijde van mijn lichaam (de kant die niet warm werd of transpireerde) last heeft van slijtageproblemen. Kan iemand mij daar iets over zeggen?