Wat is het harlekijn-syndroom?

Het harlekijn-syndroom (of ‘harlekijnsyndroom’) is een aandoening waarbij de ene helft van het gezicht rood verkleurd. Vanwege dit opmerkelijke uiterlijk wordt deze aandoening harlekijn-syndroom genoemd.

De aandoening is op zich onschuldig maar in sommige gevallen kan een gezwel ten grondslag liggen aan het syndroom. Dit moet altijd uitgezocht worden.

Hoe vaak komt ‘t voor?

Het harlekijn-syndroom komt niet zo vaak voor. In Nederland wordt deze diagnose jaarlijks bij naar schatting 50-100 mensen gesteld.

De aandoening kan in principe op elke leeftijd voorkomen.

Oorzaak harlekijn-syndroom

De aandoening wordt soms veroorzaakt doordat bepaalde zenuwen die het gezicht verzorgen in de knel komen te zitten. Dat kan bijvoorbeeld ontstaan doordat een gezwel op deze zenuwen drukt. Vaak wordt echter niet duidelijk wat de oorzaak is. In dat geval wordt gesproken van het ‘idiopathisch harlekijn-syndroom’. ‘Idiopathisch’ betekent dat de oorzaak onbekend is.

Symptomen harlekijn-syndroom

Bij het harlekijn-syndroom is één helft van het gezicht rood verkleurd en de andere helft niet. Ook kan de betreffende gezichtshelft minder transpireren bij inspanning.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt gesteld op het typische uiterlijk van iemand met dit syndroom.

Behandeling harlekijn-syndroom

Als de aandoening wordt veroorzaakt door een onderliggende aandoening zal deze aandoening moeten worden behandeld. Voor de idiopathische vorm is geen behandeling beschikbaar die het probleem direct oplost. Wel kan worden overwogen om een zogenaamde contralaterale sympathectomie te verrichten.


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 3 juni 2015
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 29 september 2016

1 reactie

  1. Hallo,
    Al sinds mijn 40ste (1984) weet ik dat ik het harlekijnsyndroom heb. Ik was toen in de zomer aan het tennissen met onze vakantie-buurvrouw. Het was warm en de zon stond aan mijn linkerkant. Maar de linkerhelft van mijn gezicht bleef zijn gewone temperatuur houden en bleef bleek. Ik transpireerde er ook niet. Terwijl de rechterhelft van mijn gezicht erg warm en rood was en behoorlijk transpireerde. Toen riep mijn buurvrouw, die verpleegkundige was, uit: “Jij hebt het harlekijnsyndroom!” het tekende zich op mijn voor hoofd en neus inderdaad af met een duidelijke rechte lijn wit/rood.
    Ik ben er daarna meer op gaan letten en ik kreeg het telkens bij inspanningen. Geen enkele arts kon er mij een verklaring voor geven. In het begin had ik het ook als wij naar de sauna gingen. Maar omdat wij heel vaak en regelmatig naar de sauna gaan, is dit verschijnsel weg gebleven. Heel af en toe duikt het nog even op maar in veel mindere mate.
    Maar we zijn nu zovele jaren verder en ik ben de 70 gepasseerd. Ik heb problemen van slijtage over mijn hele linkerzijde, slechte doorbloeding in mijn been en voet, slechte groei van mijn teennagels, artrose in mijn schouder, (gedeeltelijke) afscheuring van de armpezen in mijn schouder.
    Ik vraag mij af of er een verband zou zijn met het feit dat ik het harlekijnsyndroom heb of had en dat de linkerzijde van mijn lichaam (de kant die niet warm werd of transpireerde) last heeft van slijtageproblemen. Kan iemand mij daar iets over zeggen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *