Hantavirus-infectie

Bijgewerkt op 6 oktober 2021

Wat is een hantavirus-infectie?

Een hantavirusinfectie is een zeldzame ziekte die wordt veroorzaakt door infectie met het hantavirus. Het hantavirus komt normaal gesproken voor bij knaagdieren als muizen, vleermuizen, ratten en mollen. De dieren worden zelf niet ziek van het virus. Als mensen besmet raken met dit virus kan dit bij sommigen leiden tot infectie van de nieren of infectie van de longen.

hantavirus-infectie
hantavirussen

Hierboven een afbeelding van hantavirussen onder de electronenmicroscoop bij een vergroting van ca. 45.000x.

Is het besmettelijk?

Voor zover bekend wordt het virus niet van mens-tot-mens overgedragen. De ziekte is dus in principe niet besmettelijk.

Hoe vaak komt ’t voor?

Hantavirus-infecties zijn zeldzaam. Jaarlijks wordt deze aandoening bij ongeveer 25 mensen in Nederland vastgesteld. Het werkelijke aantal besmettingen ligt waarschijnlijk flink hoger, maar lang niet iedereen wordt er zo ziek van dat de dokter wordt bezocht. Sinds 2008 moeten hantavirus-infecties gemeld worden door de arts die de diagnose stelt. De melding gaat via de GGD naar het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Oorzaak hantavirus-infectie

Het hantavirus zit in het speeksel, de urine en de uitwerpselen van deze knaagdieren. De mens kan besmet raken door het inademen van lucht met daarin deeltjes die afkomstig zijn van een knaagdier en virus bevatten.

Symptomen hantavirus-infectie

De volgende klachten kunnen voorkomen:

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Laboratoriumonderzoek

Bij bloedonderzoek kan het aantal bloedplaatjes verlaagd zijn. Dit wordt trombocytopenie genoemd. Verder kunnen eiwit in de urine (proteïnurie) en/of rode bloedcellen in de urine worden aangetroffen. De diagnose wordt bevestigd door het aantonen van antistoffen tegen hantavirus in het bloed. Ook is het mogelijk om DNA van het virus aan te tonen in het bloed met behulp van PCR-onderzoek.

Wat is de behandeling?

Er bestaat geen geneesmiddel tegen hantavirusinfectie. Dat betekent dat slechts de klachten behandeld kunnen worden. Als de ziekte leidt tot nierfalen kan het noodzakelijk zijn om nierspoelingen (hemodialyse) te doen. Inenting (vaccinatie) tegen hantavirus-infecties is voor de Europese variant niet mogelijk. In Azië zijn wel vaccins beschikbaar tegen het virus dat daar veel voorkomt.

Beloop en prognose

De prognose is over het algemeen goed. Het is slechts zelden nodig dat langdurig nierspoelingen (hemodialyse) worden gedaan om de werking van de nieren over te nemen.

Engelse term

Hantavirus infection

ICD10-code

B33.4

Synoniemen

Hantavirusinfectie, Hantavirus


Uitgegeven door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 18 april 2015
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 6 november 2016

2 gedachten over “Hantavirus-infectie”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven